Donma fenomeninin parkinson hastalarında fonksiyonellik üzerine etkisi
The effect of freezing phenomenon on functionality in patients with parkinson disease
  1. Tez No: 631834
  2. Yazar: AYBÜKE CANSU KALKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson, donma fenomeni, el becerisi, Parkinson disease, manual dexterity, freezing of gait
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı Parkinson hastalarında donma şiddeti ile el becerileri arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya İdiyopatik Parkinson hastalığı tanısı almış olan 66 hasta (54 donması olmayan, 12 donması olan) alındı. Hastaların 22'si kadın (%33,3), 44'ü erkekti (%66,7). Hastalık evresi Hoehn-Yahr Ölçeği'yle (HYÖ), hastalık şiddeti Birleşik Parkinson Hastalığı Değerlendirme Ölçeği'yle (BPHDÖ), donma şiddeti BPHDÖ'nün on dördüncü sorusuyla, el becerileri Dokuz Delikli Çivi Testi'yle (DDÇT) bilateral olarak değerlendirildi. Bulgular: Hastaların HYÖ ortalaması 2,10±0,60, BPHDÖ ortalaması 35,60±17,09, donma şiddeti ortalaması 0,25±0,67, DDÇT ortalaması baskın el için 29,88±9,19 sn, baskın olmayan el için 32,14±11,36 sn, hastalıktan daha fazla etkilenen taraf için 32,08±11,08 sn, hastalıktan daha az etkilenen taraf için 29,94±9,54 sn bulundu. Donma şiddeti ile DDÇT-baskın olmayan el arasında pozitif yönde düşük derecede anlamlı korelasyon belirlendi (r=0,286, p=0,020). Donma şiddeti ile DDÇT-baskın el arasında anlamlı korelasyon bulunamadı (r=0,230, p>0,05). Donma şiddeti ile DDÇT-daha fazla etkilenen taraf (r=0,254, p=0,039) ve DDÇT-daha az etkilenen taraf (r=0,267, p=0,030) arasında pozitif yönde düşük derecede anlamlı korelasyon saptandı. Ek olarak, donması olan ve olmayan hastalar el becerileri açısından karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark bulunamadı (p>0,05). Sonuç: Çalışmamızın sonuçları Parkinson hastalarında baskın olmayan elin el becerisi ile donma şiddetinin ilişkili olduğunu göstermektedir. Ek olarak hastalıktan etkilenen tarafa göre yapılan değerlendirmede, donma şiddeti ile her iki tarafın el becerileri arasında ilişki olduğu bulunmuştur. Bireylerin donma şiddeti arttıkça hem hastalıktan daha fazla etkilenen hem de daha az etkilenen tarafın el becerileri olumsuz etkilenmektedir. Ancak donması olan ve olmayan grup arasında el becerileri açısından fark gösterilememiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of the study is to determine association between severity of the freezing of gait and manual dexterities in patients with Parkinson disease. Methods: Sixty-six patients (54 without freezing of gait, 12 with freezing of gait) who were diagnosed with Idiopathic Parkinson disease were included in the study. Twenty-two of patients (33.3%) were female and fourty-four (66.7%) of patients were male. Stage of disease by Hoehn-Yahr Scale (HYS), severity of disease by Unified Parkinson's Disease Rating Scale (UPDRS), severity of the freezing of gait by Item 14 of the UPDRS, manual dexterities by Nine-Hole Peg Test (NHPT) bilaterally were assessed. Results: : It was found that the mean of HYS was 2.10±0.60, the mean of UPDRS was 35.60±17.09, the mean of severity of the freezing of gait was 0.25±0.67, the means of NHPT for dominant hand was 29.88±9.19 s, NHPT for nondominant hand was 32.14±11.36 s, NHPT for more effected side was 32.08±11.08 s, NHPT for less effected side was 29.94±9.54 s. Positive low degree significant correlation between severity of the freezing of gait and NHPT-nondominant hand were determined (r=0.286, p=0.020). No significant correlation between severity of the freezing of gait and NHPT-dominant hand were founded (p>0.05). Positive low degree significant correlation between severity of the freezing of gait and NHPT-more affected side and NHPT-less affected side were determined (r=0.254, p=0.039; r=0.267, p=0.030). In addition, it was not found that there was significant difference between the groups when hand dexterities were compared to patients with freezing of gait and without freezing of gait (p>0.05). Conclusion: The results of our study show that hand dexterities for nondominant hand are associated with severity of the freezing of gait in patients with Parkinson disease. In addition, correlation between severity of the freezing of gait and hand dexterities of both sides were found in assessment which made according to affected side of the disease. As severity of the freezing of gait increases of individuals increases, manual dexterities of both more and less affected side of the disease are adversely affected. However, it was not showed that there was difference in terms of hand dexterities between the groups with freezing of gait and without freezing of gait.