Studies on some 2,3-disubstitued-5-methyl-4-thiazolidinone derivatives expected to show antimycobacterial activity
Antimikobakteriyel aktivite göstermesi beklenen bazı 2,3-disübstitüe-5-metil-4-tiyazolidinon türevleri üzerinde çalışmalar
  1. Tez No: 631838
  2. Yazar: AHMET SERHAT EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KERİMAN ÖZADALI SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Antimikobakteriyel, tüberküloz, 4-tiyazolidinon, tek-kristal X-ışını kristalografisi, Antimycobacterial, tuberculosis, 4-thiazolidinone, single-crystal X-ray crystallography
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmasötik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, tiyazolidinon halkasının 2 numaralı konumunda aril yapısı taşıyan 1'i literatürde kayıtlı olmak üzere (Bileşik 2j) toplam 11 adet 2-aril-3-(fenilamino)-5-metiltiyazolidin-4-on (Bileşik 2a-k) türevinin sentezi yapılarak, kimyasal yapıları, IR, 1H-/13C-NMR, kütle spektroskopisi yöntemleri, elementel analiz sonuçları ve tek-kristal X-ışını kristalografisi yardımıyla aydınlatılmıştır. Hedef bileşiklerin Mycobacterium tuberculosis H37Rv suşuna karşı antimikobakteriyel aktiviteleri mikroplak alamar mavisi yöntemi ile incelenmiş olup, sonuçlar referans bileşikler olan izoniazid, rifampisin ve etambutol ile karşılaştırılmıştır. Aktivitesi incelenen bileşikler arasında, 2-(4-etilfenil)-3-(fenilamino)-5-metiltiyazolidin-4-on yapısındaki Bileşik 2g'nin M. tuberculosis'e karşı 12.5 µg/mL minimum inhibitör konsantrasyon değeri ile serinin en aktif türevi olduğu bulunmuştur. Bu bulgular ışığında, Bileşik 2g daha aktif bileşiklere ulaşmak için öncü bileşik olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, 11 compounds of 2-aryl-5-methyl-3-(phenylamino)thiazolidin-4-one (Compound 2a-k) derivative, one of which reported in the literature (Compound 2j), were synthesized and evaluated for the antimycobacterial activity. The chemical structures of synthesized compounds were proven by IR, 1H-/13C-NMR, mass spectroscopy methods, elemental analysis results and single-crystal X-ray crystallography. The antimycobacterial activities of the target compounds against the Mycobacterium tuberculosis H37Rv were investigated by the microplate alamar blue method, and the results were compared with reference compounds, isoniazid, rifampicin and ethambutol. Among the target compounds, 2-(4-ethylphenyl)-3-(phenylamino)-5-methylthiazolidin-4-one (Compound 2g) was found to be the most active derivative of the series with the minimum inhibitory concentration of 12.5 µg/mL of against M. tuberculosis. In the light of these findings, Compound 2g was considered the lead to reach more active compounds.