Yönetim kurulu özelliklerinin banka performansına etkisi
Effects of board structures on bank performance
  1. Tez No: 631873
  2. Yazar: OĞUZ ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜ VURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu Özellikleri, Finans, Bankacılık, Finansal Performans, Corporate Governance, Board Characteristics, Finance, Banking, Financial Performance
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Ekonomide büyük bir role sahip olan bankaların performansları ve performanslarını etkileyen finansal ve idari yapıları, yönetim kurulu özelliklerine dair özellikler ciddi önem taşımaktadır. Yönetim kurulu yapısının, üye sayısı, bağımsız üye oranı, kadın üye oranı, genel müdür-yönetim kurulu başkanı gibi çeşitli özellikleri öncelikle A.B.D gibi gelişmiş ülkelerde performansa olan etkileri sık sık incelenmektedir. Bu durum, Türkiye gibi ekonominin büyük ölçüde banka temeline dayandığı gelişmekte olan ülkelerde de günümüzde incelenmektedir. Bu çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren ticaret, mevduat, yatırım ve kalkınma bankalarının yönetim kurulu özellikleri ile finansal performansları arasındaki ilişki incelenmektedir. Çalışma, 2012-2018 yılları arasında Türk bankacılık sektöründeki 43 bankayı kapsamaktadır. Çalışmada uluslararası örneklerde de yaygın şekilde kullanılan yönetim kurulu üye sayısı, politik bağlantısı olan yönetim kurulu üye sayısı, bağımsız yönetim kurulu üye sayısı, kadın yönetim kurulu üye sayısı, yabancı yönetim kurulu üyesi sayısı bağımsız değişkenler olarak kullanılmaktadır. Uluslararası çalışmalarda da geniş yer bulan aktif kârlılığı (ROA) ve özkaynak kârlılığı (ROE) değişkenleri bağımlı değişkenler olarak kullanılırken banka büyüklüğü, banka sermayesi ve kredilendirme düzeyi ise bankaya özgün kontrol değişkenleri olarak kullanılmaktadır. Analiz kapsamında değişkenler arasındaki ilişkinin tespit edilmesinde panel veri regresyon analizi kullanılmış, yönetim kurulu özellikleri ve performans değişkenleri arasında farklı anlam düzeylerinde çeşitli ilişkiler bulunmuştur. Benzer şekilde bankaya özgü kontrol değişkenleri ve performans değişkenleri arasında çeşitli ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The financial and administrative structures of the banks, which have great role in the economy, and the characteristics of the board of directors are of great importance. Some structures of the board, such as the number of members, the ratio of independent members, the rate of female members, the CEO-chairman duality, are primarily examined in the developed countries such as USA and England. This issue started to be dealt with on the basis of the economy of the banks in the emerging countries such as Turkey. This study investigates the relationship between board structures and financial performances of the banks in Turkish banking system. As widely used in international studies, in this study the number of members of the board of directors, the number of members of the board of directors with political connections, the number of independent members of the board of directors, the number of female members of the board and the number of foreign members of the board of directors are used as independent variables. Also, in this study asset profitability (ROA) and equity profitability (ROE) used as a dependent variables and bank size, bank capital and lending level are used as a bank specific control variable. Within the scope of the analysis, panel data regression analysis was used to determine the relationship between the variables and various relationships were found between the board structures and performance variables. Similarly, various relationships were found between bank-specific control variables and performance variables.