Adli alanda çalışan sosyal hizmet uzmanlarında iş stresi ve iş tatmini arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between job stress and job satisfaction in social workers working in the forensic system
  1. Tez No: 631874
  2. Yazar: BÜŞRA DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA KILIÇ CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Adli sosyal hizmet, aile mahkemesi, ceza infaz kurumu, çocuk mahkemesi, denetimli serbestlik, iş stresi, iş tatmini, Forensic social work, family court, penal ınstution, juvenile court, probation, job stress, job satisfaction
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Politikaları ve Uygulamaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalışma Türkiye'de adli sistemde görev yapan sosyal hizmet uzmanlarının iş stresi ile iş tatminleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma yöntemiyle, ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye'de adli sosyal hizmet alanında çalışan tüm sosyal hizmet uzmanları; örneklemini ise Türkiye Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı'na bağlı olarak çeşitli illerde, ceza infaz kurumları, aile ve çocuk mahkemeleri, denetimli serbestlik müdürlüklerinde çalışan 180 sosyal hizmet uzmanı oluşturmaktadır. Katılımcıların iş streslerini ölçmek amacıyla İş Stresi Ölçeği, iş tatminlerini ölçebilmek amacıyla ise Minnesota İş Tatmini Ölçeği kullanılmıştır. Veriler, SPSS 22 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmanın bağımsız değişkeni iş stresi, bağımlı değişkeni iş tatminidir. Araştırma bulgularına göre adli sistemde çalışan sosyal hizmet uzmanlarının iş stresinin, verimliliği etkileyebilecek ve sağlığı tehdit edebilecek stres düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Uzmanların işin kendisine yönelik sağladıkları tatminin (içsel tatmin) yüksek olduğu ancak; çalışma koşullarından sağlanan tatminin(dışsal tatmin) düşük olduğu tespit edilmiştir. Adli sosyal hizmet uzmanlarının iş stresi ve iş tatmini arasında orta düzeyde, negatif ve anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bulgular neticesinde bu araştırmanın, uzmanların çalışma şartlarında iş tatminlerini ve iş kalitelerini arttıracak; iş streslerini azaltacak etmenlerin belirlenmesinde yardımcı olacağı düşünülmektedir. Ayrıca bu çalışmanın adli sosyal hizmet alanında yapılacak diğer araştırmalara kaynak sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This work was conducted to research the relationship between job stress and job satisfaction of social workers working in the forensic system in Turkey. The research was carried out with quantitative research method and relational screening model. The population of the research is composed of social workers who work in forensic social work in Turkey. The sample of this research is constituted from 180 employee among social workers working in depending on the Ministry of Justice of the Republic of Turkey in various provinces, penal instutions, family and juvenile courts, probation offices. Minnesota Job Satisfaction Scale was used to measure the job satisfaction and The Job Stress Scale was used to measure the job stress. The data were analyzed in the SPSS 22 program. The independent variable of the research is job stress, the dependent variable is job satisfaction. According to the research findings, it has been determined that the job stress of social workers working in the forensic system is at the level of stress that can affect productivity and threaten health. It has been determined that the satisfaction provided by the experts for the job(intrinsic satisfaction) was high, but the satisfaction provided by the working conditions(extrinsic satisfaction) was low. It has been determined that there is a moderate, negative and meaningful relationship between job stress and job satisfaction sub-dimensions of forensic social workers. As a result of the findings, this research will increase job satisfaction and job quality of the experts at working conditions; It is thought to be helpful in determining the factors that will reduce job stresses. Also it is thought that this research will provide resources for other researches in forensic social work.