The role of corporate governance in controlling financial performance of commercial banks in Erbil-Iraq
Erbildeki (Irak) ticari bankaların finansal performansının denetiminde kurumsal yönetimin rolü
- Tez No: 460574
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal Yönetim, Yönetim Kurulu, İç Kontrol Sistemi, Dış Denetim, Şeffaflık ve Bilgilendirme, Hesap Verebilirlik, Denetim Komiteleri ve Finansal Performans, Corporate Governance, Board of Directors, Internal ControlSystem, External Audit, Transparency and Disclosure, Accountability, Audit Committees and Financial Performance
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma Erbil'de, Irak, faaliyet gösteren ticari bankaların finansal performansının denetiminde, kurumsal yönetimin (yönetim kurulu, iç kontrol sistemi, dış denetim, şeffaflık ve açıklama, hesap verebilirlik ve muhasebe kontrolü ve denetim komiteleri) ilişkisinden ve etkisinden haberdar olmak yanında kurumsal yönetimin rolünü ortaya çıkarmaya kalkışmıştır. Buna göre, tez araştırmada belirlenen metodoloji; bağımsız değişken olan kurumsal yönetim ile finansal performansı temsil eden bağımlı değişken arasındaki ilişkinin doğası ve etkisi üzerine yoğunlaşan birkaç soruyu inceleyerek, sorunun tespit edilmesidir. Bu nedenle, çalışma için tasarlanmış üç ana hipotez meydana çıktı. Sonra hipotezlerin kabul edilip edilmeyecekleri çeşitli istatistiksel testlere tabi tutuldu. Sonuç olarak, çalışma analitik betimsel yöntem izledi. Ardından, tanımlayıcı istatistikler, değişkenlerin ve boyutların önemli özelliklerini, Erbil şehirindeki ticari nüfus çalışma popülasyonlarını ortalama, standart sapma ve t-testleri kullanarak nicel olarak tanımlamak için kullanıldı. (24) bankada temsil edilen ve ankete cevap veren kişilere (125) anket formu dağıttıktan sonra (119) geçerli form analize alındı. Sosyal Bilimciler için İstatistiksel Paket (SPSS V-22) kullanılarak ilişkinin büyüklüğünü ve finansal performans tahminini belirlemek için sırasıyla Spearman korelasyon katsayısı ve Çoklu Regresyon Analizi, uygulanmıştır. Bulgular: Çalışma, bir takım sonuçlara ulaşmıştır; en önemlisi, çalışma, bağımsız değişkenler ile toplam ve kısmı düzeyler üzerindeki bağımlı değişken arasındaki etkiyi ve korelasyonu bulmuştur. Dolayısiyle, kurumsal yönetimin ticari bankaların istikrarında ve finansal performanslarının kontrolünde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The present study tried to examine the role of corporate governance as (board of directors, internal control system, the external audit, transparency and disclosure, accountability and accounting control, and audit committees) in controlling financial performance, to know the relationship and effects of corporate governance in controlling financial performance of commercial banks operating in Erbil city, Iraq. In the methodology of this research; identify the study's problem, through examining several questions, concentrated on the nature of the relationship and effect between independent variables and dependent variable that represents financial performance, and a conceptual scheme designed for the study, and then produced three main hypotheses, so to make sure that the hypotheses are accept or may not, they subjected to several statistical tests. The descriptive analytical of the study show the important features of the variables and dimensions as well as the study population commercial banks in Erbil city, using mean, standard deviations, and t-tests. The findings from analyses show that (24) banks are contributed in this study, after distributing (125) questionnaire form on the respondents, (119) valid form were obtained for analysis. Statistical package for social scientists (SPSS V-22) was used and Spearman correlation coefficient and Multiple Regression Analysis to determine the magnitude of the relationship and prediction of financial performance respectively were applied Results of the study reached to several findings, most notably the study found a correlation and effect between independent variables and dependent variable on the aggregate and partial levels. Hence, it was found that corporate governance play an important role on commercial banks stability and in controlling their financial performance.