Ortaokul öğrencilerinin müzik etkinliklerine katılım durumları ile sosyal beceri düzeylerinin incelenmesi (Sakarya ili Karasu ilçesi örneği)
Investigation of the secondary school students' participation in music activities and the level of social skills (Example of Sakarya province Karasu district)
- Tez No: 631921
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL ÇOBAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Beceri, Müzik Eğitimi, Müzik Etkinlikleri, Ortaokul, Etkinlik, Eğitim etkinliği, Ortaokul öğrencileri, Ortaokullar, Social Skills, Music Training, Music Activities, Secondary School, Efficiency, Effectiveness of training, Music education, Secondary school students, Secondary schools, Social skill
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Öğretmenliği Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, devlet ortaokullarında eğitim gören öğrencilerin, sosyal beceri düzeyleri ile müzik etkinliklerine katılımları arasında bir ilişki olup olmadığını incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma, tarama modellerinden ilişkisel tarama modeline uygun olarak düzenlenmiş olup evrenini Sakarya ili Karasu ilçesinde eğitim gören ortaokul öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklem grubunu ise ilçede bulunan Namık Kemal İmam Hatip Ortaokulu, Sezi Eratik Ortaokulu ve Gazi Ortaokulunda, altıncı, yedinci ve sekizinci sınıfında eğitim gören öğrencilerden rastgele seçilmiş 273 (138 kız, 135 erkek) öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplamak amacıyla 2019 - 2020 eğitim öğretim yılı güz döneminde, örneklem grubuna; öğrencilerin demografik özelliklerini ve müzik etkinliklerine katılımlarını ölçmek amacıyla araştırmacı tarafından düzenlenen“Öğrenci Bilgi Formu”ve öğrencilerin sosyal becerilerini belirlemek amacıyla“Kocayörük (2000) Sosyal Beceri Ölçeği”uygulanmıştır. Toplanan verilerin istatistiksel analizinde SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 programı kullanılarak frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri incelenmiş ve verilerin karşılaştırılmasında t testi ile tek yönlü varyans analizine başvurulmuştur. Sonuçlar % 95 güven aralığında anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; öğrencilerin müziksel aktiviteleri ile sosyal becerileri arasında anlamlı ve olumlu yönde bir ilişki saptanmıştır. Özellikle bireysel müzik etkinliklerinin, öğrencilerin, toplumsal yaşamda çok önemli olan sosyal becerilerine etkisi olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgulara bağlı olarak da bazı öneriler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out to investigate whether there is a relationship between the social skill levels of students studying in public secondary schools and their participation in music activities. The population of the research, which is carried out in accordance with the correlational survey model, is the secondary school students studying in the Karasu district of Sakarya.The sample group consists of 273 (138 girls, 135 boys) randomly selected from sixth, seventh and eighth grade students in Namık Kemal Religious Vocational Secondary School, Sezi Eratik Secondary School and Gazi Secondary School in the district. The data of the research were obtained with the data collection tools applied to the sample group in the fall semester of the 2019-2020 academic year. These tools are the“Student Information Form”organized by the researcher to measure the demographic characteristics of students and their participation in music activities, and the“Kocayörük (2000) Social Skills Scale”to determine students' social skills. In the statistical analysis of the collected data, using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for Windows 22.0 program, frequency, percentage, average and standard deviation values were examined and t-test and One Way ANOVA tests were used to compare the data. Results were evaluated at 95% confidence interval and significance level of p <0.05. As a result of the research; There was a significant and positive relationship between students' musical activities and social skills. It is concluded that individual music activities have an impact on the social skills of the students, which are very important in social life. Based on these discovery, some suggestions are given.