Müseyyeb-nâme (1b-123a varakları arası) dil incelemesi-metin-dizin
Müseyyeb-nâme (Between 1b and 123a pages) language examine- text- index
  1. Tez No: 631920
  2. Yazar: DERYA KARATAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DURSUN ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: destan, Müseyyeb-nâme, ses bilgisi, Türk dili, epic, Müseyyeb-nâme, phonetics, Turkish language
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 342
Özet
Bu çalışma Milli Kütüphane Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu, Kitâb-ı Sultân es-Seyyid Müseyyeb başlıklı 06 Mil Yz A 8889 numarada kayıtlı toplam 243 varaklık mensur nüshanın 1b-123a varakları üzerine yapılmış bir dil incelemesidir. Çalışma Giriş, Dil İncelemesi, Metin, Dizin bölümlerinden oluşmaktadır. Tezin amacı Eski Anadolu Türkçesi söz varlığına katkı sağlamak, Müseyyeb-nâme metnini okuyucularla buluşturmak ve gerekli dil bilgisi incelemelerini yapmaktır. Çalışmanın Giriş bölümünde eser hakkında genel bilgiler verilmiş olup eserin konusu, yazarı, eserin bilinen nüshaları, eser üzerine yapılan çalışmalar ele alınmıştır. Dil İncelemesi bölümünde eserin ses bilgisine değinilmiş olup bu bölüm Yazılış Özellikleri ve Ses Bilgisi olarak iki bölüme ayrılmıştır. Metin bölümünde eserin transkripsiyonlu metnine yer verilmiş, sonrasında gelen Dizin bölümünde tüm kelimeler anlamlarıyla beraber alfabetik olarak sıralanmıştır. Bu bölüm Kelimeler Dizini ve Özel Adlar Dizini olmak üzere iki kısma ayrılarak okuyucuların bu bölümden kolaylıkla istifade etmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is a language review of the copy titled Kitâb-ı Sultân es-Seyyid Müseyyeb in the National Library National Library Manuscript Collection 06 Mil Yz A 8889. Müseyyeb-nâme has a total of 243 pages and has been studied between 1b-123a pages. The study is consist of four main chapters named“Introduction”,“Language Examine”,“Text”and“Index”. The aim of the study is to contribute to the vocabulary of Old Anatolian Turkish, to introduce the copy to the readers and to make necessary grammer studies. In the Introduction part of the study, general information about the work is given and the subject, author, known copies of the work and the studies on the work are discussed. In the Language Examine, the phonetics of the work is mentioned and this section is divided into two sections as Writing Features and Phonetics. The Text chapter contains the transcribed text of the work. In the Index chapter, all words are listed alphabetically with their meanings. This chapter is divided into two parts: the Words Index and the Special Names Index. In this way, it is aimed that readers can be benefit from this chapter easily.