Malatya'da kentiçi ulaşım ve toplu taşıma sistemlerinin karşılaştırmalı incelenmesi: Trambüs ve hafif raylı sistem örneği
Comparative analysis of urban transportation and public transportation systems in Malatya: Example of trambus and light rail system
- Tez No: 631945
- Danışmanlar: PROF. DR. YUSUF KARAKILÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Malatya, Toplu Taşıma, Hafif Raylı Sistem, Trambüs, Malatya, Public Transportation, Light Rail System, Trambus
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Ulaşım, insanlar arası etkileşimi sağlamasından ve sektörler arası bir köprü görevi görmesinden ötürü tarihin ilk dönemlerinden beri önemini koruyan bir kavramdır. Ulaşım planlaması bugün birçok toplumun gerçekleştirirken sorun yaşadığı ve sonuçlarının ağır olduğu bir faaliyet alanıdır. Ulaşımın etkilediği sektörlerin de olumlu etkilenebilmesi için ulaşım planlamalarının hassas bir şekilde yapılması gerekmektedir. Kentlerde gerçekleştirilen faaliyetlerin eksiksiz bir şekilde yapılması ve bireylerin yaşam kalitesinin artması açısından kentiçi ulaşım önem taşımaktadır. Ulaşım sistemlerindeki dengesiz dağılım karayollarının trafik yükünü artırmış ve bu durum birçok trafik problemini de beraberinde getirmiştir. Bu problemlerden dolayı kentiçi taşımacılıkta gözler raylı sisteme çevrilmek zorundadır. Raylı sistem kapasite, hız, konfor, güvenlik gibi konularda karayollarından çok daha avantajlıdır. Bu çalışmada bir Doğu Anadolu Bölgesi ili olan ve henüz bir raylı toplu taşıma sistemine sahip olmayan Malatya kentinin kentiçi toplu taşımacılık sistemleri incelenmektedir. 2015 yılında uygulamaya konulan Trambüs projesinin kentiçi toplu taşımacılıktaki verimliliği raylı sistemlerle karşılaştırılarak analiz edilmeye çalışılmıştır. Çalışmadan olası bir hafif raylı sistem için kentin fiziki ve düşünsel altyapısından uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu kapsamda, belirlenen kurumlarda görüşmeler gerçekleştirilerek soruların cevapları doğrultusunda değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Transportation is a concept that has maintained its importance since the earliest periods of history because it provides interpersonal interaction and serves as a bridge between sectors. Transportation planning is a field of activity where many societies have problems in realizing and the results are severe. ransportation planning needs to be done sensitively in order to be positively affected by the sectors affected by transportation. Urban transportation is important in terms of carrying out the activities in the cities in a complete way and increasing the quality of life of the individuals. The unbalanced distribution of Transportation Systems has increased the traffic load of the highways and this has brought about many traffic problems. Due to these problems, eyes must be turned to the rail system in urban transportation. The rail system is much more advantageous than the highways in terms of capacity, speed, comfort and safety. In this study, the urban public transportation systems of Malatya city, which is an eastern Anatolia region province and does not yet have a rail public transportation system, are examined. The Trambus project, which was implemented in 2015, attempted to analyze the efficiency of urban public transportation by comparing it with rail systems. The study attempted to determine the suitability of the city's physical and intellectual infrastructure for a possible light rail system. In this context, interviews were conducted at the designated institutions and evaluations were made in line with the answers to the questions.