Panik bozukluk tanısı almış bireyler ile sağlıklı bireylerin bazı psikodinamik yapılarının objektif ve projektif testler ile karşılaştırılması
The comparison of some psychodynamic structure of individuals diagnosed with panic disorder and healthy individuals via objective and projective tests
- Tez No: 631962
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TAŞKIN YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Panik bozukluk, Tematik algı testi, Projektif yöntemler, Psikodinamik yaklaşım, Psikolojik değerlendirme, Panic disorder, Thematic apperception test, Projective methods, Psychodynamic approach, Psychological assessment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Panik bozukluk, beklenmedik panik ataklar ile karakterize olan bir tür kaygı bozukluğudur. Panik atak ise çarpıntı, terleme, titreme, nefes darlığı, uyuşma ya da kötü bir şeylerin olacağı hissini içeren ani korku nöbetleri olarak tanımlanmaktadır. Bu çalışmada amaç, anamnestik sorgulama ile objektif ve projektif test kullanımının, panik bozukluk tanısı almış bireylerin bazı psikodinamik yapılarının anlaşılmasına nasıl bir katkı sağladığını araştırmaktır. Araştırmaya panik bozukluk tanısı almış (n=5) ve tanı almamış (n=5) bireylerden oluşan toplam 10 kişi dahil edilmiştir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden olan yakınsayan paralel desen kullanılmıştır. Bu doğrultuda, nitel ve nicel veriler eş zamanlı olarak toplanmıştır. Çalışmanın nicel aşamasında 'Nedensel Karşılaştırmalı Araştırma' kullanılırken, nitel aşamasında 'Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz' kullanılmıştır. Araştırmanın nitel kısmından elde edilen verierin analizinde Nvivo 12 nitel analiz programı kullanılırken, nicel kısmından elde edilen verilerin analizinde ise SPSS 25 paket programı kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farkın belirlenmesinde 'Mann-Whitney U testi' kullanılırken, tanı almış bireylerin psikolojik belirtileri ve panik şiddeti arasındaki ilişkinin belirlenmesinde Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Nicel araştırma bulguları sonucunda, tanı almış grubun panik bozukluk şiddeti ile hostilite, somatizasyon ve depresyon arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Buna ek olarak nitel araştırma bulguları sonucunda, tanı almış bireylerin önemli ölçüde 'regresyon' savunma mekanizmasını kullandıkları buna karşın tanı almamış grubun ise 'entellektüalizasyon' savunma mekanizmasını daha yoğun kullandıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Panic disorder is a type of anxiety disorder that is characterized by unexpected panic attacks. Panic attacks, on the other hand, are defined as sudden seizures that include palpitations, sweating, tremors, shortness of breath, the feeling of numbness, or the feeling that something bad will happen. This study aims to investigate how anamnestic questioning and the use of objective and projective tests contribute to the understanding of some psychodynamic structures of individuals diagnosed with panic disorder. A total of 10 people who were diagnosed with panic disorder (n = 5) and not diagnosed (n = 5) were included in the study. Convergent parallel design, one of the mixed-method research, was used in the study. Qualitative and quantitative data were collected simultaneously. While“Causal Comparative Research”was used in the quantitative stage of the study, the interpretive phenomenological analysis was used in the qualitative stage. While Nvivo 12 qualitative analysis program was used to analyse the data obtained from the qualitative part of the research, SPSS 25 statistical package program was used to analyse the data obtained from the quantitative part. Finally, while the 'Mann-Whitney U test' was used to determine the difference between the groups, Pearson correlation analysis was used to determine the relationship between the psychological symptoms and panic severity of diagnosed individuals. As a result of the quantitative research findings, it was observed that there was a positive relationship with the severity of panic disorder and hostility, somatization and depression. Besides, as a result of qualitative research findings, it was determined that the individuals who were diagnosed used the 'regression' defence mechanism whereas the undiagnosed group used the 'intellectualization' defence mechanism more intensively.