Hüsn ü Aşk'ın teşbih ve mecaz sözlüğü
Simile and metaphor dictionary of Hüsn ü Aşk
  1. Tez No: 631965
  2. Yazar: AYSEL YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKÜ ÇETİNKAYA KARAKOYUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Şeyh Galip, Hüsn ü Aşk, teşbih ve mecaz, sözlük, Şeyh Galip, Hüsn-ü Aşk, simile and metaphor, dictionary
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 320
Özet
“Hüsn ü Aşk'ın Teşbih ve Mecaz Sözlüğü”başlıklı bu tez çalışması,“Giriş”bölümü ile birlikte üç ana bölümden oluşmaktadır.Giriş bölümümüzde, divan şiirinin İslam etkisindeki Türk edebiyatı geleneğindeki yeri kısaca değerlendirilmiş; genel anlamda sözlükçülük, özel anlamda da metin sözlüklerinin önemi üzerinde durulmuştur. Edebî sanatların bilhassa da teşbih ve mecazların şiir sanatımız açısından önemi vurgulanmış ve bu sanatların Hüsn ü Aşk için önemi üzerinde durulmuştur.Sözlük 'ün hazırlanma aşamaları izah edilmiştir.“Şeyh Galip'in Hayatı ve Eserleri”başlıklı birinci bölümde, Şeyh Galip ve eserleri hakkında kısaca bilgi verilmiştir. İkinci bölümde Hüsn ü Aşk'ın konusu,özeti, dil ve üslup özellikleri değerlendirilmiştir.“Sözlük”başlıklı üçüncü ve son bölümünde ise sırasıyla önce“Teşbih Sözlüğü”ardından da“ Mecaz Sözlüğü”alfabetik sıra ile çalışmada yerini almıştır. Tez, eserde geçen bütün teşbih ve mecazların madde başı olarak alındığı bir sanat sözlüğünü içermektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis study which is titled as“Hüsn-ü Aşk'ın Teşbih ve Mecaz Sözlüğü”consists of three main sections including the prologue. In the prologue, the ottoman poetry's position in the Turkish literature which had been influenced by Islam has been commentated shortly. In general terms, lexicography has been mentioned. And particularly the lexicons of texts have been urged on. The significance of literary arts, especially similes and metaphors for our poetry has been urged on; moreover the importance of these arts for Hüsn-ü Aşk has been emphasized. The phases of preparing the dictionary have been explained. The first section, named as“The Life and works of Şeyh Galip”has been used for apprising briefly about Şeyh Galip and his works. In the second section, the topic of Hüsn-ü Aşk, its summary, its language and wording features have been commentated. As for the third and last section, with the“Sözlük”title; first“Teşbih Sözlüğü”, then“Mecaz Sözlüğü”have taken place in it with alphabetic order.The thesis comprises an art dictionary which has the entire similes and metaphors of the work as headwords.