Adolesan basketbolcularda spora yönelik algılanan ebeveyn tutumu ve mükemmeliyetçilik
Perceived parental attitude towards sport and perfectionism inadolescent basketball players
  1. Tez No: 631964
  2. Yazar: SEDA ÖZLEM TEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA ÇEPİKKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Mükemmeliyetçilik, Algılanan Ebeveyn Tutumu, Adolesan Basketbolcu, Kanonik Korelasyon, Perfectionism, Perceived Parental Attitudes, Adolescent Basketball Players, Canonical Correlation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu araştırma; adolesan basketbolcularda spora yönelik algılanan ebeveyn tutumu ve mükemmeliyetçilik arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Adana ve Mersin illerinde basketbol branşında mücadele eden 112 kız (Xyaş=13.63 ± 1.49) ve 188 erkek (Xyaş=13.48 ± 1.23) olmak üzere toplam 300 adolesan basketbolcu gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmada basketbolcuların algıladıkları ebeveyn tutumunu ölçmek için ''Sporda Ebeveyn Katılımı Ölçeği'', mükemmeliyetçilik düzeylerini ölçmek için ''Spora Özgü Çok Boyutlu Mükemmeliyetçilik Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler, t-testi, Pearson Korelasyon Analizi ve Kanonik Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, kız basketbolcuların erkek basketbolculara göre ebeveynlerinin sporda daha aktif katılım sağladıklarını ve erkek basketbolcuların kız basketbolculara göre ebeveynlerinden takdir ve anlayış görmeyi daha fazla önemsediklerini ifade ettiklerini ortaya koymuştur. Ayrıca ebeveyn tutumu alt boyutu olan yönlendirici davranış ve baskı alt boyutunda cinsiyet açısından anlamlı bir fark olmadığı ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde, mükemmeliyetçiliğin alt boyut puanları arasında da cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık olmadığı görülmüştür. Araştırmamızın ana problemi olan adolesan basketbolcuların spora yönelik algıladıkları ebeveyn tutumu ile mükemmeliyetçilik arasındaki ilişki olup olmadığını ortaya koymak için yapılan kanonik korelasyon analizi sonucunda basketbolcuların algıladıkları ebeveyn tutumlarıyla mükemmeliyetçilik puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Sonuç olarak; araştırmada elde edilen bulgular dikkate alındığında, basketbolcuların algıladıkları ebeveyn tutumları ile mükemmeliyetçi eğilimleri arasında ilişki olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the relationship between perceived parental attitudes to sports and perfectionism in adolescent basketball players. A total of 300 adolescent basketball players, including 112 girls (Xage=13.63 ± 1.49) and 188 boys (Xage=13.48 ± 1.23), who fought in the basketball branch in Adana and Mersin, participated in the study voluntarily. In the study there are used the 'Parental Involvement in Sport Questionnaire (PISQ)' to measure perceived parental attitude as data collection tools, the 'Sport Multidimensional Perfectionism Scale' to measure the level of perfectionism, and the 'Personal Data Form' prepared by the researcher. Descriptive statistics, t-test, Pearson correlation analysis and canonical correlation analysis were applied in the analysis of the data. The results revealed that parents of girl athletes had more active participation in sports than male athletes, and that male athletes cared more about appreciation and understanding from their parents than girl athletes. In addition, there was no significant difference in gender in the sub dimension of parental attitude and the sub dimension of orientation behavior and pressure.There was also no significant gender difference between the lower dimension scores of perfectionism. As a result of the canonical correlation analysis which is made to find out whether the main problem of our research is the relationship between parental attitudes and perfectionism that adolescent basketball players perceive towards sport, there was emerged a significant correlation between the perceived parental attitudes of athletes and their perfectionism scores. As a result, when the findings of the study are taken into account, it can be said that athletes may show perfectionist tendencies according to their perceived parental attitudes.