Nuclear family emotional process and marital satisfaction: The mediator roles of interrelational and self-developmental orientations
Çekirdek ailede duygusal süreçler ve evlilik doyumu: İlişki ve öz-gelişimsel yönelimlerin aracı rolü
  1. Tez No: 631988
  2. Yazar: MUSTAFA ALPEREN KURŞUNCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP HATİPOĞLU SÜMER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: evlilik doyumu, benlik kurguları, çekirdek ailede duygusal süreçler, benlik ayrımlaşması, marital satisfaction, self-construal, nuclear family emotional processes, differentiation of self
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Çalışmanın amacı, evliliklerinin farklı aşamalarında olan bireylerin evlilik doyumları ile çekirdek ailelerindeki duygusal süreçler (eşler arası semptomlar, çocuk odaklılık, evlilik çatışması ve duygusal kopma) arasındaki ilişkinin benlik kurgularının (ilişkisel ve öz-gelişim yönelim) aracı rolü ile araştırılmasıdır. 618 katılımcı, Aile Dizimi Görüşme Formu, İlişki Değerlendirme Ölçeği, Dengeli Bütünleşme-Ayrışma Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formunu doldurmuşlardır. Aile Dizimi Görüşme Formunun Türkçeye uyarlanması amacıyla bir pilot çalışma (n = 402) gerçekleştirilmiş olup bulgular ölçeğin psikometrik özelliklerinin Türk örneklemi için uygun olduğunu göstermiştir. YEM analizi sonuçları, ailede duygusal süreçlerin ve benlik kurgularının, evlilik doyumunun % 84'ünü açıkladığını ortaya koymuştur. Değişkenler arasında, duygusal temas arayışı (evlilik çatışması + duygusal kopma), evlilik doyumunu açıklayan en güçlü değişkendir. Dolaylı etkiler incelendiğinde ise, ilişkisel yönelimin duygusal temas arayışı, çocuk odaklılık ile evlilik doyumu arasındaki ilişkiye kısmen aracılık ettiği görülmüştür. Ayrıca, öz-gelişimsel yönelimin çocuk odaklılık ve evlilik doyumu arasındaki ilişkide tam aracılık rolü olduğu bulunmuştur. Çalışma bulguları ilgili alanyazın ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of the current study was to examine the mediating role of self-construals (interrelational and self-developmental orientations) in the relationship between nuclear family emotional processes (i.e., symptoms in spouses, focus on the child, marital conflict, emotional cutoff) and marital satisfaction. The current sample composed of married individuals; six hundred and eighteen participants completed the measures of Family Genogram Interview (FGI), Relationship Assessment Scale (RAS), Balanced Integration Differentiation Scale, and Demographic Information Form. A pilot study was conducted (n = 402) to adapt the Family Genogram Interview into Turkish, and the results revealed that FGI has adequate psychometric characteristics in a Turkish sample. Results of the SEM analysis with the Bootstrapping sampling method revealed that nuclear family emotional processes and self-construals variables explained 84% of the variance in marital satisfaction. Among the variables, emotional contact (marital conflict + emotional cutoff) was the strongest predictor of marital satisfaction. Regarding the result of indirect effects, the interrelational orientation partially mediated the relationship between emotional contact, symptom in the spouse, and marital satisfaction. Furthermore, self-developmental orientation fully mediated the relationship between the focus on child and marital satisfaction—the findings of the current study were delineated in light of the relevant literature.