Yabancılara Türkçe öğretiminde bağlaçların kullanımı ve karşılaşılan problemler
Conjunctions usage and encountered problems in Turkish teaching to foreigners
- Tez No: 631989
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN BAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bağlaçlar, Ders kitapları, Yabancılara Türkçe öğretimi, Conjunctions, Textbooks, Teaching Turkish to foreigners
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
İnsanları diğer canlılardan ayıran temel özelliklerin başında gelen dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan sözlü veya yazılı bir araçtır. İster ana dili isterse de yabancı dil eğitimi olsun amaç dört temel dil becerisini bireye kazandırmaktır. Bu becerilerin yanında, eğitimi verilen dillerin, dil bilgisi kurallarının da öğretilmesi gerekmektedir. Bireyin ana dilinin sistematiği ile öğrendiği yabancı dilin sistematiği uyuşmayabilir. Her dilin kendine ait bir sistematiği ve söz dizimi bulunmaktadır. Birey, ana dilinin sistematiğini eğitim almadan az çok kavrayıp kullanabilmektedir. Fakat yabancı bir dilin öğretiminde dilin kurallarını öğrenmek daha güç olmakta ve öğretiminde daha fazla zorluklar yaşanabilmektedir. Yabancı dil öğretiminde dil kurallarının seviyelere uygun verilmesi ve ders kitaplarında öğretim birliğinin olması gerekmektedir. Yabancı dil öğretiminde kullanılan ders kitabı setlerinde dil bilgisi konularının seviyeler arasında paralellik göstermesi gerekmektedir. Bu çalışma Türkçenin yabancı dil olarak öğretiminde kullanılan ders kitaplarında öğretilen bağlaçların öğrencilerin yazılı metinlerinde kullanımlarını ve bu kullanımlarında karşılaşılan problemleri ortaya koymak için yapılmıştır. Çalışma Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Öğretim Seti'nin (Yedi İklim) ve Gazi Üniversitesi Yabancılar İçin Türkçe Seti'nin A1, A2, B1, B2, C1 seviyelerinde öğretilen bağlaçlar üzerine yapılmıştır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında İnönü Üniversitesi ve Fırat Üniversitesi TÖMER'de A1, A2, B1, B2, C1 seviyelerinde öğrenim gören her seviyeden onar olmak üzere toplamda 100 öğrenciye metin yazdırılmıştır. Kitaplarda öğretilen ve öğrencilerin metinlerinde kullandıkları bağlaçların tespiti ve karşılaştırması yapılmıştır. Bu çalışma nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmada incelenen Türkçe öğretim setlerinde seviyelere göre verilen bağlaçların birbirleriyle uyumluluğu da ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Language, a feature that distinguishes humans from the other creatures, is an oral or written tool that provides agreement among humans. Whether it is a mother or foreign language education, the aim is to provide the students with four basic language skills. In addition to these skills, language educatıon should follow the rules of grammar. The systematic of the foreign language that the individual learns with the systematic of other tongue may not match. Each language has its own systematic and syntax. The individual can use more or less the systematic of their mother tongue without a formal education. However, it is more difficult to learn the language rules in teaching a foreign language and there may be more difficulties in teaching. In a foreign language, teaching language rules should be given in accordance with the levels and there should be a teaching unity in textbooks. In the textbooks which are used in a foreign language teaching, grammar subjects should be paralel between the levels. This study was conducted to reveal the use of conjunctions taught in textbooks which were used in teaching Turkish as a foreign language in the written texts of students and the problems encountered in these uses. The study was carried out on conjunctions taught at the levels of A1, A2, B1, B2, C1 of the Yunus Emre Institute Turkish Education Set (Yedi İklim) and the University of Gazi Turkish Set for Foreigners. In the academic year of 2017-2018, a total of 100 students were printed at the level of A1, A2, B1, B2, C1 at University of İnönü and University of Fırat TÖMER. The conjunctions that are taught in the books and used in students' texts were determined and compared. This study was carried out by using the document review method, which is one of the qualitative research methods. In the Turkish teaching sets examined in the study, the compatibility of the conjunctions given according to the levels was also tried to be revealed.