Televizyon haberciliğinde haber kameramanlarının çalışma koşulları
Working conditions of news cameramen in television news making sector.
  1. Tez No: 632003
  2. Yazar: CEMİL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERMAN YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Medyanın Ekonomi Politiği, Televizyon Haberciliği, Haber, Haber Kameramanlığı, Political economy of media, Television Journalism, News, News Cameraman
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
1990'lı yıllarda televizyon yayıncılığı alanında devlet tekelinin ortadan kalkması ve sermayenin yayıncılık sektörüne adım atmasıyla birlikte ortaya çıkan yeni koşullar, televizyon yayıncılığında üretim sürecinin değişmesine yol açmıştır. Üretim sürecinin bütününü etkileyen bu değişim, alanda farklı çalışan gazetecilerin çalışma koşullarını da etkilemiştir. Bu etki nedeniyle sahada haberi bulan, işleyen, görüntüleyen ve yayına hazır hale getirmesinde büyük rolü olan haber kameramanlarının çalışma koşulları da bu süreçte dönüşüm yaşamıştır. Tez çalışması bu dönüşüm sonucunda Türkiye'deki haber televizyonlarında çalışan haber kameramanlarının çalışma koşullarında yaşadıkları (ailevi, sosyal, yasal, örgütsel, ekonomik, eğitimsel, mesleki, sağlığa dair) sorunları ekonomi politik yaklaşım çerçevesinde ortaya koymayı amaçlamıştır. Bu amaç doğrultusunda ulusal ve yerel televizyonlarda çalışan, her biri 10 yılın üzerinde mesleki tecrübesi olan 17 haber kameramanıyla derinlemesine görüşme yapılmış ve verdikleri yanıtlar analiz edilerek haber kameramanlarının kendi çalışma koşullarına ve sorunlarına ilişkin görüşleri ortaya konmuştur. Araştırma, televizyon haberciliğinde haber kameramanlarının sosyal haklardan yoksun olarak istihdam edildiklerini, ucuz iş gücü olarak görüldüklerini, ağır çalışma koşullarından dolayı sağlık sorunları yaşadıklarını, esnek çalışma saatlerinden ötürü aile içi problemler yaşadıklarını, teknolojinin ilerlemesinin haber kameramanlarına ek iş yükü getirdiğini, meslektaşlarıyla yaşanan sorunlar nedeniyle örgütlenme konusunda sorunlar yaşadıklarını ve mesleklerine yabancılaştıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The new conditions that emerged after the disappearance of the state monopoly on the field of television broadcasting in the 1990's and with the stepping of the financial business into the broadcasting sector caused a change in the production process in television broadcasting. This change, which affected the whole production process, also affected the working conditions of journalists who have various tasks in the field. Due to this effect, the working conditions of news cameramen who are efficient actors in finding news in the field, processing it, viewing it and making it ready for broadcasting also experienced a transformation in this process. This thesis aims to put forward the issues (such as familial, social, legal, organizational, economical, educational, vocational and health related ones) which the news cameramen in Turkey had to confront as a result of this conversion, within the framework of political economy approach. For this purpose, in-depth interviews were made with 17 news cameramen working for national and local televisions (each of them with more than 10 years of professional experience) and upon analizing their answers a vision about their own working conditions and problems was revealed. Research showed that, news cameramen who work for television journalism are being employed without social rights, are seen as cheap work force, are having health problems due to heavy working conditions, are experiencing family problems due to flexible working hours, and that the progress of technology brings additional workload to them, and that they have obstacles in getting organized due to problems with colleagues, moreover that they become alien to their own profession.