Davut Paşa döneminde Irak'ın siyasî durumu ve ıslahatlar 1817-1831
Iraqi political status and reforms during Dawud Pasha 1817-1831
  1. Tez No: 632006
  2. Yazar: KAMARAN ABDULRAZZAQ BRAIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kölemen hakimiyeti, Davut Paşa, Irak'ın siyasî durumu, Islahatlar, Ottoman Empire, Mamluk State, Dawud Pasha, Iraqi Political Status and Reforms
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yakınçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Çalışmamız, 1817-1831 yılları arasında Irak'ın farklı vilayetlerinde meydana gelen siyasî olaylar ve yapılan ıslahatları incelemektedir. Tezimiz bir giriş, üç ana bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında Irak'ın tarih aşamalarıyla ilgili genel bilgiler verilmektedir. Özellikle Osmanlı egemenliğine geçmesinden Kölemen hakimiyetine kadar olan aşama üzerinde durulmaktadır. Birinci bölümde kısaca kölelerin Irak'a gelişleri, Kölemen hakimiyetinin kuruluşu, valileri ve Davut Paşa'nın iktidara geçmesi değerlendirilmektedir. İkinci bölümde detaylıca Irak'ın siyasî durumu araştırılırken farklı vilayetlerde var olan yerli iktidarlar, iç isyanlar, dış ilişkiler, İran ve İngilizler'in Bağdat'a göz dikmeleri, İstanbul ile ilişkilerin bozulmasının nedenleri ve sonuçları ele alınmaktadır. Üçüncü bölüm ise yapılan değişik ıslahatlara mahsustur ki sayesinde askeriye, güvenlik, ekonomik, imar, edebiyat ve bilim alanlarında büyük değişim yaşanmıştır. Sonuç kısmında ise tezin elde ettiği sonuçlar arz edilmektedir. Bu çalışma, Osmanlı Arşivi Belgeleri başta olmak üzere Türkçe, Arapça, İngilizce ve Kürtçe dillerinin birinci ve ikinci el kaynaklarına dayanarak yeni katkılar sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The current study sheds light on the political events that took place in different states of Iraq during 1817-1831. The study is comprised of an introduction, three main sections and a conclusion. In the introduction part, general information on the historical stages of Iraq is provided. In particular, the era of integration to Ottoman Empire until the appearance of Mamluk State in Iraq is stated. In the first section, servant comings to Iraq, the establishment of Mamluk State in Iraq and the takeover of King Dawd are briefly mentioned. In the second section, Iraqi political status and local authorities are investigated meticulously. In this regard, local rebellions, international relations, English and Iranian interests in Iraq, the factors behind the relationship breakoff between Dawud Pasha and Istanbul and their consequences are demonstrated. The third section deals with various reforms which led to significant enhancement of military, security, economy, construction, art and science. In conclusion part, the study conclusions are displayed. This work is primarily based on the Ottoman archive documents, primary resources, Turkish, English, Arabic and Kurdish books and it came up with some recent information.