İslam hukukunda karz akdi ve bazı günümüz uygulamaları
Loan contract (qard) in Islamic law and some contemporary applications
  1. Tez No: 632011
  2. Yazar: AYŞE KARAÇAM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Karz-ı hasen, Karz akdi, Ödünç verme, İslamic law, qard-e hasen(loan to Allah), loan contract, micro finans. Author's
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Karz akdi İslam hukukunda yer alan çok yönlü bir akit çeşididir. Teberru özelliğinin yanı sıra sosyal yönü ile dayanışma ve yardımlaşmaya, üretime ve faizli işlemlerin azalmasına olumlu katkısı vardır. Bu sebeple tarihsel süreçte olduğu gibi günümüzde de uygulanabilmesi önemlidir. Bu çalışma yukarda bahsedilen düşünceler üzerine bir çözüm olması temennisi ile oluşturulmuştur. Böylece insanlık tarihinden beri muamelat işlemlerinde farklı uygulama şekilleri ile birlikte var olmuş karz akdinin İslâm hukukundaki yeri ve güncel bazı uygulama örnekleri incelenerek işlevselliğinin artırılması ve hukuk bilimine katkı sağlaması amaçlanmıştır. Giriş ve iki bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde karz akdinin İslam hukukundaki yeri ve akdin hukuki çerçevesi ortaya konulmaya çalışılmış problematiğine dair bazı konular ile akdin bazı akidlerle mukayesesi incelenmiş Osmanlı para vakıflarına değinilmiştir. İkinci bölümde ise akdin günümüzdeki bazı uygulamaları, dünya ve Türkiye örnekleri, katılım bankalarındaki uygulamaları, İslami mikro finans konuları akdin kurumsal bazı uygulama modelleri incelenmiştir. Son bölümde karz akdine dair kanaatimiz olan bazı uygulama önerilerinde bulunup sonuç bölümündeki değerlendirmelerimiz ile çalışmamız sonlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Loan contract is a versatile type of contract in Islamic law. In addition to the donation feature, it has a positive contribution to solidarity and solidarity with social aspects, production and reduction of interest rate transactions. For this reason, it is important that it can be applied today as in the historical process. This study has been created with the hope that there will be a solution on the thoughts mentioned above. Thus, it has been aimed to increase the functionality and contribute to the science of law by examining the place of the loan contract that has existed with different application forms in shopping transactions since the history of humanity and some current application examples. In the first part of the study, which consists of an introduction and two parts, the place of the loan contract in Islamic law and the legal framework of the contract has been tried to be revealed. Some applications of the second part of today's agreement, the world and Turkey samples, applications in participation banks, Islamic microfinance institutional some practice models contractual issues have been examined. In the last part, we have made some suggestions for application that we have an opinion about, and we have ended with our evaluations in the conclusion section.