Okul öncesi öğretmenlerinin müzik dersine ilişkin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi (Gaziantep ili örneği)
Determination of preschool teachers 'in-service training requirements for music course (Example of Gaziantep city)
- Tez No: 632012
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSAN ÇİFTCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Hizmet içi eğitim, Müzik dersi hizmet içi eğitimi, Okul öncesi öğretmen hizmet içi eğitimi, Pre-school, In-Servıce traınıng, Music lessons in-servise training, Preschool teacher in-servise training
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin müzik dersine ilişkin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarını belirlemektir. Çalışmada okul öncesinde görev yapan öğretmenlerin müzik dersine ilişkin hizmet içi eğitim ihtiyaçlarının hangi konulara ne derece yoğunlaştığını ve bu ihtiyaçlarının öğretmenlerin kişisel özelliklerine göre ne tür farklılıklar gösterdiğini belirlemek ve ayrıca mevcut duruma göre çözüm önerileri ortaya koymak amaçlanmıştır. Araştırma betimsel bir araştırma olup, tarama modelindedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış olup, açık uçlu soruya verilen cevaplara içerik analizi yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Gaziantep Şahinbey merkez ilçesinde okul öncesi eğitim veren okullarda görev yapan 662 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise; bu okullardan tesadüfî örnekleme yöntemi ile belirlenmiş görev yapan 312 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Veri toplamak amacı ile kullanılan ankette;“Kişisel Bilgiler”ile ilgili 7 soru, müzik dersine ilişkin“Öğretim Programı”,“Müzik Öğretim Yöntem ve Teknikleri”,“Eğitim Müziği Dağarı”,“Bireysel ve Toplu Etkinliklere”göre sınıflandırılmış 46 kapalı uçlu soru, 1 açık uçlu soru olmak üzere toplam 54 soru sorulmuştur. Program uygulaması ve öğretmen görüşlerini belirlemeye yönelik kapalı uçlu 46 soru için“hiç (1), çok az (2), kısmen (3), büyük ölçüde (4), tamamen (5)”şeklinde cevapların yer aldığı“Beşli Likert”tipi derecelendirme ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizi için, SPSS 22.0 paket programı kullanılmış; verilerin analizinde; Frekans (f), Yüzde (%), Mann Whitney U, Kruskall Vallis anlamlılık testlerinden faydalanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre Milli Eğitim Bakanlığı HİE Dairesi Başkanlığı yıllık HİE faaliyetleri programının incelenmesi neticesinde son 10 yıl içerisinde yapılan, müzik dersine ilişkin hizmet içi eğitimlerde okul öncesi öğretmenlerine yönelik 2011-2012 ve 2016 yıllarında birer HİE düzenlendiği, 2017 yılında 2 hizmet içi eğitim seminerinin planlandığı fakat iptal edildiği tespit edilmiştir. Anketten elde edilen verilere göre; araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerinden müzik dersine ilişkin HİE' e katılmayanların sayısı katılanlara oranla oldukça fazla olduğu sonucu çıkarılmıştır. Katılımcıların müzik dersine ilişkin bir ya da birden çok HİE' e katılmak istemektedirler. Buna ek olarak, mesleki kıdemi 6-10 yıl olan öğretmenlerin HİE ihtiyacı, diğer kıdem yıllarından anlamlı olarak, daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan araştırmada görülmüştür ki okul öncesi öğretmenlerinin önemli bir bölümü müzik dersine ilişkin hizmet içi eğitime ihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the in-service training (IST) needs of preschool teachers related to music lesson. In this study, to define which topics and how extend is concentrated in-service training needs of the teachers who are working in pre-school regarding the music lesson and how these needs differ according to the personal characteristics of the teachers; Moreover it is aimed to offer solutions to the current situation. The research is a descriptive research and it is in the scanning model. In the research, survey technique was used as a data collection tool, and descriptive interpretive analysis was performed on the answers given to the open-ended question. Thepopulation of the research is composed of 662 preschool teachers working in schools that provide preschool education in the central district of Gaziantep Şahinbey. The sample of the research; Of these schools, 312 pre-school teachers who work by random sampling method are formed. In the survey used to collect data; 46 closed-ended questions, 1 open-ended question, classified according to 7 questions related to“Personal Information”,“Curriculum”,“Music Teaching Methods and Techniques”,“Educational Music Reportoire”,“Individual and Collective Activities”54 questions were asked in total. To implement the program and to determine teacher views, scale of“Five Likert”type rating with“none (1), very few (2), partially (3), largely (4), completely (5)”answers was used for 46 closed-ended questions. For statistical analysis of the data obtained, SPSS 22.0 package program was used; in the analysis of the data; Frequency (f), Percent (%), Mann Whitney U, Kruskall Vallis significance tests were used. According to the results of the research, in the last decade Ministry of National Education IST Department Presidency has organized one IST for the preschool teachers in 2011-2012 and 2016 and twice in 2017 were planned but it was found to be canceled. According to the data obtained from the survey; It was concluded that the number of pre-school teachers who participated in the research, who do not participate in the IST related to the music lesson, is considerably higher than the IST participants. They also want to attend one or more ISTs related to the music lesson. In addition, it has been concluded that teachers whose Vocational Seniority is 6-10 years have significantly higher IST requirement than the others when their seniority is considered. It was seen in the research that a significant portion of preschool teachers need in-service training related to music lesson.