Sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik ve örgütsel güven algıları arasındaki ilişkinin analizi
Analysis of relationship between classroom teachers Professional burnout and perceptions of organizational trust
- Tez No: 632090
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MAHİRE ASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Güven, Mesleki Tükenmişlik, Örgütsel Güven, Burnout, Trust, Professional Burnout, Organizational Trust
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik ve örgütsel güven algıları arasındaki ilişkinin analizidir. Araştırmanın evrenini, 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Şanlıurfa ili Bozova ilçesinde görev yapan 81'i erkek ve 88'i kadın olmak üzere toplam 169 sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Bu araştırmada örneklem alma yoluna gidilmeyerek evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu çalışma nicel bir araştırma olup araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma kapsamında öğretmenlerin mesleki tükenmişlik algılarını belirlemek üzere“Maslach Tükenmişlik Envanteri- Eğitimci Formu”ve örgütsel güven düzeylerini belirlemek üzere de“Örgütsel Güven Ölçeği”kullanılmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için istatistiksel analizlerde parametrik testler kullanılmıştır. Katılımcı algılarının bazı bağımsız değişkenlere (cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, okuttuğu sınıf) göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğini belirlemek üzere t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA); aralarındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla da Pearson korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre, sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik algıları“çok nadir”, örgütsel güven algıları ise“çoğunlukla”düzeyindendir. Sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik ve örgütsel güven algıları cinsiyet ve okuttuğu sınıf değişkenlerine göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Medeni durum değişkeni açısından bekâr öğretmenlerin duyarsızlaşma boyutundaki mesleki tükenmişlik algıları, evli meslektaşlarına göre anlamlı biçimde farklılaşmaktadır. Kıdem değişkeni açısından 4-6 yıl arası görev yapan öğretmenlerin paydaşlara güven boyutundaki örgütsel güven algıları, 10 ve üzeri yıl görev yapan meslektaşlarına kıyasla anlamlı biçimde daha düşüktür. Sınıf öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile örgütsel güven algıları arasında negatif yönlü ve zayıf düzeyde anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Araştırmanın son bölümünde, elde edilen bulgular doğrultusunda çeşitli öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to analyze of relationship between classroom teachers' professional burnout and organizational trust. The target population of the research is formed 169 classroom teachers, 81 of whom are men and 88 of whom are women working in the Bozova District of Şanlıurfa Province in 2018-2019 academic year. In this research, the whole population was attempted to be reached by not choosing sample. This study is a quantitative study and a correlational survey model was used in the research. Within the scope of the research,“Maslach Burnout Inventory-Educator Form”was used to determine teachers' perceptions of professional burnout and“Organizational Trust Scale”was used to determine their organizational trust levels. As the data shows normal distribution, parametric tests were used in statistical analysis. Parametric tests were used in the research since the data were distributed with the norm. T-test, one-way variance analysis (ANOVA) were conducted to determine whether participant perceptions differ significantly from some independent variables (gender, marital status, professional seniority, class they teach) and Pearson correlation analysis was performed to determine the relationship between them. According to the findings of the research, the perceptions of professional burnout of the classroom teachers are“very rarely”and their perception of organizational trust is“mainly”. Classroom teachers' perception of professional burnout and organizational trust do not differ significantly according to gender and class variables. In terms of marital status variable, single teachers' perceptions of professional burnout in the desensitization dimension differ significantly compared to their married colleagues. In terms of the seniority variable, teachers who work for 4-6 years have significantly lower perceptions of organizational trust in the dimension of trust in stakeholders than their colleagues who work for 10 years and above. It has been seen a negative and weakly significant relationship between the professional burnout levels of the teachers and their perceptions of organizational trust. In the last part of the research, various recommendations were developed in accordance with the findings.