Heyet-i Nasîha'dan İrşat heyetlerine: Millî Mücadele'de halkı ikna çalışmaları
From the committees of advice to committees of 'İrşat': practices of convincing the public in the National Struggle
- Tez No: 632196
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARİF SARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Millî Mücadele, Nasihat Heyeti, İrşat Encümeni, İrşat Heyeti, Heyet-i Nasîha, National Struggle, Advice Councils, İrşat”Councils, İrşat”Committees, Heyet-i Nasîha”
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Mondros Mütarekesi sonrasında Anadolu'nun işgaline karşı milletin öz iradesi ile ortaya çıkan Millî Mücadele hareketinden rahatsız olan İngilizler ile İstanbul Hükûmeti, maddi ve manevi değerler üzerinden birlikte yürüttükleri kara propaganda neticesinde halkı, Kuvayı Millîye, Mustafa Kemal Paşa ve Büyük Millet Meclisi aleyhinde kışkırtarak Anadolu'nun birçok yerinde Ankara'ya karşı isyanlar çıkmasını sağlamışlardır. Millî Mücadele için en büyük tehlikelerden birisi olan ve Ankara'nın halk üzerindeki güven ve otoritesini zayıflatan bu isyanlar, işgal güçlerine karşı yapılacak İstiklal Harbi'nin hazırlıklarını ciddi boyutlarda engellemekteydi. Dolayısıyla Ankara Hükûmeti, isyanları bastırıp, halk üzerindeki güven ve otoritesini yeniden tesis edebilmek adına kesin ve sert tedbirlerin yanı sıra halkı aydınlatmak ve Büyük Millet Meclisi etrafında birleştirmek maksadıyla İrşat Heyetleri kurulmasına karar vermişti. Bu nedenle teşkil edilen İrşat Encümeni ve İrşat Heyetleri, halkın büyük bir bölümünün okuryazar olmadığı Anadolu'nun dört bir tarafına dağılarak Büyük Millet Meclisi'nin niyet ve maksadını anlatmaya çalışmışlardı. Ayrıca bu heyetlerde halkın güvenini kazanmış kişilerin, askerlerin, din adamlarının ve bölge eşrafından sözü geçen şahısların görev alıp fedakâr bir şekilde çalışmaları İrşat Encümeni ve Heyetlerinin, dolayısıyla Büyük Millet Meclisi'nin amaçlarına ulaşmasında önemli ölçüde etkili olmuştur.
Özet (Çeviri)
In the wake of Mondros Armistice, England and Istanbul goverment who are uneasy about the National Struggle movement emerged from nations very will against occupation of Anatolia, procured that riots took place in many places of Anatolia, as a result of the joint black propaganda made by England and Istanbul goverment, provoking the people against Turkish Revolutionaries, Mustafa Kemal Pasha and Grand National Assembly. These riots which were one the many dangers fort he National Struggle and weakening. The trust and authority of the Ankara Goverment upon the people, had been hindening. The preperations of Turkish War of Independence which would be against the Occupation Forces. Thereby Ankara Goverment to quell the riots, along with strict and precise measures to rebuild the trust and authority upon the public decided to found“İrşat”committees to enligthen and unite the people around Grand National Assembly.“İrşat”Councils and Committees constituted on account of this reason, tired to tell the people intentions and purposes of the Grand National Assembly in every corner in Anatolia where a great number of people who were illiterate religious men. In addition, assigning of the people soldiers gained public trust and notables of towns or villages nearby and their devoted work had great influence on the achievement of it is goals of“İrşat”Councils and Committees so Grand National Assembly.