Türkiye'de yazılı basın sektöründe pazarlama karması bileşenlerinden tutundurma faaliyetleri
Promotion activities of the marketing mix components in the print media sector in Turkey
- Tez No: 632243
- Danışmanlar: PROF. DR. İRFAN PAÇACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Pazarlama, Pazarlama Karması, Tutundurma Faaliyetleri, Reklam, Halkla İlişkiler, Sponsorluk, Sosyal Sorumluluk, Kişisel Satış, Satış Geliştirme, Promosyon, Ünlü Kullanımı, Doğrudan Pazarlama, Sosyal Medya Faaliyetleri, Marketing, Marketing Mix, Promotional Activities, Advertisement, Public Relations, Sponsorship, Social Responsibility, Personal Selling, Sales Development, Promotion, Celebrity Use, Direct Marketing, Social Media Activities
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çağdaş Yayıncılık ve Yayıncılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Gelişen teknoloji, hedef okur kitlesinin değişen zevk ve tercihleri, yazılı basın işletmelerinin tirajlarının düşmesine, bazı yazılı basın işletmelerinin de kapanmasına yol açmıştır. Bu nedenle diğer yazılı basın işletmeleri de aynı kaderi yaşamamak adına içinde bulunduğu maddi imkanlar dahilinde çeşitli tutundurma faaliyetleri gerçekleştirmektedir. Bu tutundurma faaliyetleri reklam, sosyal sorumluluk, sponsorluk, promosyon, ünlü kullanımı, kişisel satış, doğrudan pazarlama ve sosyal medya faaliyetlerinden oluşmaktadır. Yazılı basın işletmeleri, internet kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte, sosyal medya uygulamalarının yoğun talep gördüğü, habere ve bilgiye bir tıkla ulaşmanın bu kadar kolay olduğu bir ortamda, teknolojinin getirisine ayak uydurmak zorunda kalmıştır. Bu nedenle de bu mecralarda yer almaya ve hedef okur kitlesine bu mecralardan ulaşıp başarılı olmaya çalışmaktadır. Yazılı basın işletmesi çeşitliliğinin de çok fazla olduğu bu ortamda farklılaşarak hedef okur kitlesinin dikkatini çekerek hayatta kalmak zorundadır.
Özet (Çeviri)
The developing technology, the changing tastes and preferences of the target audience led to the decrease in the circulation of the print media companies and the closure of some print media companies. For this reason, other print media companies also carry out various promotion activities within the financial possibilities in order to avoid the same fate. These promotion activities consist of advertising, social responsibility, sponsorship, promotion, celebrity use, personal sales, direct marketing and social media activities. With the widespread use of the Internet, print media companies have had to keep up with the return of technology in an environment where social media applications are in high demand and news and information are so easy to reach with a click. For this reason, they try to take part in these channels and reach their target audience through these channels. In this environment, where the variety of print media companies are also very diverse, they have to survive by attracting the attention of the target audience.