'Kameranın Kanatları' belgesel filmi bağlamında yeni bir görüntüleme teknolojisi olarak drone ve sinematografideki yeri
In the context of the documentary 'Wings of the Camera' drone and its place in cinematography as a new imaging technology
- Tez No: 632260
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Sinema, Sinematografi, Havadan Görüntüleme, Drone, FPV Döne, Cinema, Cinematography, Aeeial Imaging, Drone, FPV Drone
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
1897'den itibaren sinemada var olan hava çekimleri, bundan 15 yıl öncesine kadar sınırlı sayıda yönetmenin talep edebileceği bir çekim tekniği iken, bugün öğrenci filmlerin de dahi karşımıza çıkabilmektedir. Bu çalışma kapsamında havadan görüntülemenin sinemadaki öyküsünün, sinema için yeni bir teknoloji olan ve havadan görüntülemeye yeni bir soluk getiren Drone teknolojisinin ve sinematografi'deki yerinin, hazırlanan belgesel film aracılığıyla sinema dili kullanılarak incelenmesi amaçlanmıştır. Havadan görüntüleme, ilk harita örnekleri ve resim sanatında kuş bakışı temelinden yola çıkılarak incelenecek; balon, tayyare, helikopter çekimi, Drone ve FPV Drone'un gelişimini inceleyerek tarih, resim, mühendislik alanları, sinema ve hukuk gibi çeĢitli disiplinler vasıtasıyla değerlendirilerek ve ardından sonuca gidilerek yeni bir bilgi üretilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aerial shots that have been in the cinema since 1897 are 15 years from now. While it was a shooting technique that a limited number of directors could demand before, today even student films can be included. Within the scope of this study, it is aimed to tell the story of aerial imaging in cinema and the“Drone”technology for cinema and brings a breath of fresh air, and it's place in cinematography using the language of cinema throungh the documentary film prepared. Proceding on the basis of aerial view, first map samples and a bird's eye view in painting art, aerial shooting bu helicopteri Drone and FPV Drone will be compared using various disciplines such as History, Painting, Engineering, Cinema, Ethichs of Law, and thhen the result will be reached.