Kâr payı dağıtımı duyurularının hisse senedi fiyatlarına etkisinin analizi: Borsa İstanbul üzerine bir uygulama
Analysis of the effect of dividend distribution announcements on share prices: An application on Borsa İstanbul
  1. Tez No: 632261
  2. Yazar: MEHMET YOLCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kâr Payı Dağıtımı Duyurusu, Borsa İstanbul, Sinyal Teorisi, Etkin Piyasalar Hipotezi, Olay Çalışması, Dividend Distribution Announcement, Borsa Istanbul, Signaling Theory, Efficient Markets Hypothesis, Event Study Analysis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu çalışmada ilk olarak Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde yer alan şirketlerin 2010-2019 yılları arasında Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na yapmış oldukları nakit kâr payı dağıtma duyuruları ile nakit kâr payı değişim duyurularının, duyuru yapan şirketlerin hisse senedi getirileri üzerinde herhangi bir etkisi olup olmadığı olay çalışması yöntemi ile incelenmiştir. Sonrasında ise nakit kâr payı dağıtım duyuruları hisse senedi getirileri üzerinde normalüstü getiriye yol açıyor ise normalüstü getiriyi etkileyen faktörler yatay kesit regresyon analizi yöntemiyle belirlenmeye çalışılmıştır. Kamuoyu Aydınlatma Platformu'na bildirilen 453 nakit kâr payı dağıtım duyurusunun incelendiği çalışmada normal getiriler, nakit kâr payı dağıtım duyurusundan 20 gün önceki 130 günlük (-150,-21) hisse senetlerinin getirileri ile BIST100 endeksi getirileri arasındaki ilişkiden yararlanılarak en küçük kareler yöntemi ile tahmin edilmiştir. Gerçekleşen getiriler ile hesaplanan normal getiriler arasındaki farkın oluşturduğu normalüstü getiriler kullanılarak, duyuru öncesi ve duyuru sonrasında ayrı ayrı olay pencereleri oluşturulmuştur. Tüm kâr payı duyurularının yanı sıra bir önceki dağıtılan kâr payı miktarına göre azalan, artan ve değişmeyen nakit kâr payı duyuruları ayrı ayrı incelenmiştir. Olay çalışması sonucunda kâr payı dağıtım duyurularının bilgi içeriği olduğu doğrulanmıştır. Nakit kâr payı dağıtım duyurusundan önce herhangi bir bilgi sızıntısı olup olmadığını tespit etmek amacıyla oluşturulan olay pencereleri ile nakit kâr payı dağıtımının duyuru etkisi ile piyasa etkinliği için oluşturulan olay pencerelerinde istatistiki olarak anlamlı normalüstü getiriler tespit edilmiştir. Nakit kâr payındaki değişime göre gruplandırılmış duyurular sonucu oluşan normalüstü getirileri etkileyen faktörleri belirleyebilmek için yatay kesit regresyon analizi uygulanmış, kâr payındaki yüzde değişim, kâr payı verimi, piyasa değeri defter değeri oranı, şirket büyüklüğü ile aktif kârlılık oranı değişkenlerinin normalüstü getirileri etkilediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, firstly, whether cash dividend distribution and the change in cash dividend distribution announcements to the Public Disclosure Platform made by the companies listed in the Borsa İstanbul 100 Index between 2010-2019 had any effect on the stock returns are investigated. If the cash dividend distribution announcements led to abnormal returns on the stock returns, then the factors affecting the abnormal returns were investigated with the cross-sectional regression analysis method. In the study in which 453 cash dividend distribution announcements to the Public Disclosure Platform were examined, normal returns were estimated by using the least squares method by making use of the relationship between the returns of stocks and the returns of the BIST100 index for 130 day (-150, -21) period 20 days before the cash dividend distribution announcements. Using the abnormal returns created by the difference between actual returns and calculated normal returns, separate event windows were created before and after the announcements. In addition to all cash dividend announcements, decreasing, increasing and unchanging cash dividend announcements according to previously distributed dividend amounts were examined separately. As a result of the event study analysis, it has been confirmed that the cash dividend distribution announcements have information content. Statistically significant abnormal returns were detected in event windows created to test whether there was any information leakage before the cash dividend distribution announcement and event windows created for market effectiveness with the announcement effect of cash dividend distribution. Cross sectional regression analysis was applied to reveal the factors affecting the abnormal returns resulting from the announcements grouped according to the change in the cash dividend, and it was revealed that the variables such as percentage change in the dividend, dividend yield, market to book ratio, company size and return on assets ratio affected the abnormal returns.