Yenidoğan yoğun bakım ünitemizin 2010-2019 yılları mortalite verileri
Mortality data of our newborn intensive care unit for 2010-2019
- Tez No: 632263
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ALTUNHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, mortalite, bebek ölümü, prematürite, Neonatal, mortality, infantdeath, prematurity
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Amaç: Yenidoğan yoğun bakım ünitemize son 10 yılda yatıp hayatını kaybeden bebeklerin genel özelliklerini, ölüm sebeplerini, risk faktörlerini ve konjenital anomalileri taradık. Verilerimizi literatür ışığında, dünyada ve ülkemizdeki merkezlerle kıyasladık. Amacımız merkezimizde yatan bebeklerdeki ölüm oranını azaltmak için alınabilecek önlemlere katkı sunmaktır. Yöntem: Çalışmaya Ocak 2010 - Ocak 2020 tarihleri arasında, ünitemizde yatıp ölen 491 bebek dahil edildi. Doğum salonunda ölen bebekler, 22 hafta ve altındaki bebekler, 400 gram ve altındaki doğum ağırlığına sahip bebekler çalışmaya alınmadı. Bebeklerin özellikleri retrospektif dosya taraması olarak incelendi. Bulgular: Genel olarak mortalite oranımız %5,02 olarak bulundu. Ölen bebeklerin pekçoğu hastanemizde ve sezaryen doğumla dünyaya gelmişti. Doğum ağırlığı ortalaması 1660,52± 1020,46, doğum haftası ortalaması 31,17± 5,76 olarak bulundu. Bebeklerde en sık ölüm sebebi,respiratuar distres sendromu idi. En sık görülen anomaliler, kardiyovasküler sistemle ilgili olanlardı. Annedeki hastalıklarda ise hipertansif durumlar ilk sıradaydı. Sonuç: Yenidoğan mortalitesi, milletlerin gelişim göstergelerindendir. Ünitemizde son yıllarda ölüm oranları belirgin oranda azalmıştır. Prematüriteye bağlı sorunlar ve anomaliler halen önemli bir problemdir.
Özet (Çeviri)
Objective: We reviewed general characteristics, causes of death, risk factors andcongenital anomalies of the infants who were hospitalized and died in our neonatal intensive care unit within last 10 years. We compared our data with the centers in theworld and in our country in the light of the literature. Our aim is to contribute to the measures that can be taken to reduce the mortality rate in the babies in our center. Method: 391 infants who were hospitalized and died in our unit between January 2010 and January 2020 were included in our study. Infants who died in the delivery room, babies 22 weeks of gestation and under, babies with a birthweight of 400 grams and below were excluded. Characteristics of the infants were examined retrospectively from patient files. Results: In general, our mortality rate was found to be 5.02%. Majority of died infants were born in our hospital by Cesarean Section. Mean birth weight was determined to be 1660.52 ± 1020.46 and mean gestational week was determined to be 31.17 ± 5.76. The most common cause of mortality in infants was respiratory distress syndrome. The most common anomalies were those associated with cardiovascular system. Among maternal diseases, hypertensiv econditions ranked first. Conclusion: Neonatal mortality is one of the indicators of development of nations. Mortality rates have recently been markedly reduced in our unit. Conditions and anomalies associated with prematurity are stil important issues.