Yeni doğan yoğun bakım ünitemizde 34 gestasyon haftasının altında doğup mekanik ventilasyon tedavisi gören prematürlerin değerlendirilmesi
Evaluation of premature infants received mechanical ventilation therapy under the 34 week of gestation in our newborn intensive care unit
- Tez No: 499081
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ELEVLİ, UZMAN DEMET OĞUZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: low birth weight, morbidity, mortality, prematurity, perinatal risk factors, ventilation complications
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç Bu çalışmamızdaki amaç SBÜ Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aralık 2014- kasım 2017 yılları arasında 34 Gestasyon haftasının altındaki mekanik ventilasyon tedavisi alan prematür yenidoğanlarda mortalite ve morbidite oranlarını sunmak ve oranların iyileştirilmesini sağlamaktadır Gereç ve Yöntem Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde Aralık 2014- Kasım 2017 tarihleri arasında 34 gestasyon haftası altında doğan ve mekanik ventilasyon tedavisi alan prematür yenidoğanlar retrospektif olarak hastane bilişim sistemi üzerinden epikrizleri taranarak değerlendirildi. Kayıtlar elektronik ortama aktarıldı. Çalışmada elde edilen bulgular değerlendirilirken, istatistiksel analizler için SPSS 20.0.0 programı kullanıldı. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (ortalama, standart sapma) yanı sıra niteliksel verilerin karşılaştırılması Ki-Kare kullanıldı. Bulgular Çalışma süresince kliniğimizde yatan, mekanik ventilatör tedavisi alan ve 34 gestasyon haftasının altında olan 95 hasta çalışmamıza katıldı. Olguların %49'si (n=47) kız, %51'si (n=48) erkek idi. Erkek/kız oranı 1,04/1 olarak bulundu. Doğum ağırlıkları ortalaması 1536,7 ± 568 (440-2640) idi. Doğum haftası 22 ile 34 hafta arasında değişmekte olup ortalaması 29,94 ±3,3 idi. Olguların %37 'ü (n=34) normal spontan vajinal doğum (NSD), %63'ü (n=58) sezeryan doğum (C/S) ile doğdukları saptandı. 40 olgumuza (%43,5) doğum odasında resüsitasyon uygulanmıştır. Olgularımızın 49'una (%53,3) sürfaktan tedavisi uygulanmıştır. Olguların gestasyon haftaları sınıflaması incelendiğinde; 20 olgunun (%21) 26 hafta ve daha küçük, 9 olgunun (%9.5) 26+1-28+0 hafta arasında, 32 olgunun (33,7), 28+1-32+0 hafta arasında, 34 olgunun (%35,8) 32+1-34+0 hafta arasında olduğu görülmektedir. Mekanik ventilatöre bağlı gelişen komplikasyonlarda olgularımızdan 9'u (%9,8) kanıtlı sepsis, 4'ü (%4.3) pulmoner hemoroji, 18'i (%19,6) bronkopulmoner displazi (BPD), 9'u (%9,8) pnömoni, 9'u (%9,8) atelektazi, 2'ü (%2,1) pnömotoraks olmuştur. Olgularımızın 9'u exitus olmuş, 86 olgu ise taburcu edilmiştir. Exitus olan olguların 4'ü kız, 5'i erkekti. Olgularımızın n=52'si (%54,73) respiratuar distres sendromu (RDS), n=7'si (%7,3) prematürite retinopatisi (ROP), n=18'i (%19,6) bronkopulmoner displazi (BPD), n=30'u (%31,57) patent ductus arteriyozus (PDA), n=22'si (%23,15) nekrotizan enterokolit (NEK), n=10'u (%10,52) germinal matriks-intraventrikuler hemoroji (GMİVK), n=6'sı (%6,23) akut böbrek yetmezliği (ABY), n=2'si (%2,1) pnömotoraks, n=9'u (%9,8) atelektazi, n=14'ü (%14;7) apne, n=4'ü (%4,3) pulmoner hemoroji, n=8'i (%8,4) hipotiroidi, n=2'si (%2,1) hidrosefali, n=1'i (%1,1) turner sendromu, n=1'i (%1,1) konjenital adrenal hipoplazi olarak değerlendirildi. Sonuç Bu çalışmada 34 haftanın altında doğup mekanik ventilasyon tedavisi gören prematürelerde mekanik ventilasyon ihtiyacının en sık RDS ve pnömoniler nedeniyle olduğunu, doğum kilosu ve gestasyonel yaşı azaldıkça, perinatal morbidite ve mortalite oranlarının arttığını ve antenatal takip ve steroid uygulanmasının sonuçları iyileştirebileceğini gördük. Anahta kelimeler: Düşük doğum ağırlığı, morbidite, mortalite, prematürite, perinatal risk faktörleri, ventilatör komplikasyonları
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim The purpose of this study is to present mortality and morbidity rates in premature newborns who recieved mechanical ventilation therapy under 34 weeks of gestation between dates December 2014 - November 2017 in SBU Haseki Training and Research Hospital and to improve this rates. Materials and Methods Premature newborns who recieved mechanical ventilation therapy and born under 34 gestational weeks between dates December 2014- November 2017 at neonatal intensive care unit of department of pediatrics of SBU Haseki Training and Research Hospital are retrospectively evaluated by scanning epicrisis via the hospital information system.Records transferred to electronic media.The SPSS 20.0.0 program was used for the statistical analyzes while evaluating the findings obtained in the study.While evaluating the study data, comparison of qualitative data Chi-square was used as well as the descriptive statistical methods (mean, standard deviation). Results During the study, 95 patients treated with mechanical ventilator treatment and under 34 gestational weeks in our clinic are participated in our study. 49%(n = 47) of the cases were female and 51% (n = 48) were male. The male / female ratio was found to be 1,04 / 1. The mean birth weight was 1536.7 ± 568 (440-2640). The week of birth was ranged from 22 to 34 weeks with an average of 29.94 ± 3.3. It was found that 37% (n = 34) of the cases were born with normal spontaneous vaginal delivery (NSD) and 63% (n = 58) with cesarean delivery (C / S). When the classification of gestation weeks of cases is examined it is observed that; 20 cases (21%) were 26 weeks or less, 9 cases (9.5%) were between 26 + 1-28 + 0 weeks, 32 cases (33,7%) were between 28 + 1-32 +0 weeks, 34 cases(35,8%) were between 32 + 1-34 + 0 weeks. 9 cases (9,8%) culture proved sepsis, 4 cases (4.3%) pulmonary hemorrhage, 9 cases (10,4%) bronchopulmonary dysplasia (BPD), 9 cases (9. 8%) pneumonia, 9 cases (9,8%) atelectasis and 2 cases(2,1%) pneumothorax were seen due to mechanical ventilation dependent complication. 9 of our cases died and 86 cases were discharged.exitus cases are 4 girls and 5 boys. Our cases are evaluated as n = 52 (54.73%) respiratory distress syndrome (RDS), n = 7 (7.3%) retinopathy of prematurity (ROP), n = 9 (10,4%), bronchopulmonary dysplasia (BPD), n = 30 (31.57%) patent ductus arteriosus (PDA), n = 22 (23.15%) necrotizing enterocolitis (NEK), n = 10 (10.52%) germinal matrix intraventricular hemorrhage( GMIVH), n = 6 ( 6.23%) acute renal failure (ARF) , n = 2 (2.1%) pneumothorax, n = 9 (9.8%) atelectasis, n = 14 (14.7%) apnea, n = 4 (4,3%) pulmonary hemorrhage, n = 8 (8,4%) hypothyroidism, n = 2(2. 1%) hydrocephalus, n = 1 (1.1%)Turner Syndrome, n = 1 (1.1%) congenital adrenal hypoplasia. Conclusion We have seen that need for mechanical ventilation was the most common due to RDS and pneumonias in premature infants born under 34 weeks and receiving mechanical ventilation therapy, perinatal morbidity and mortalityrates increased as birth weight and gestational age decreased and antenatal follow up and steroid administration could improve the results in study