Bodrum ve Gökova arasında yükselmiş holosen kıyı çizgileri
Holocene raised shorelines between Bodrum and Gökova
- Tez No: 632279
- Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Holosen, rölatif deniz seviyesi değişimi, Bodrum yarımadası, Gökova Körfezi, Holocene, relative sea-level change, Bodrum peninsula, Gulf of Gökova
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fiziki Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Gökova Körfezi kıyıları Holosen yükselmiş kıyı çizgilerinin bugünkü deniz seviyesinin üzerinde görüldüğü önemli sahalardan biridir. Bodrum yarımadası güney kıyılarında bulunan 6 lokasyonda gerçekleştirilen bu çalışmada jeomorfolojik göstergeler ve sedimantolojik veriler yardımıyla deniz seviyesinden 2.60 m yukarılara kadar çıkan deniz seviyesi göstergeleri saptanmıştır. Bu göstergeler içerisinde paleo kıyı çizgisini göstermesi bakımından güvenilir olduğu düşünülen 1.2 m'deki kıyı çizgisi (Lokasyon 6: Gerindamları) radyokarbon tekniğiyle yaklaşık olarak 2241± 88 yıl öncesine tarihlenmiştir. Bu izin bulunduğu yükselti ve östatik seviyesi (-1.5 m) dikkate alınarak son 2241 yılda Bodrum kıyılarındaki tektonik yükselim oranı belirlenmiş ve bu sahada 1.2 mm/yıl olduğu saptanmıştır. Ayrıca 2678.5 ±79.5 yıl öncesine tarihlenen 1.40 m kıyı çizgisinin yükselim oranının da Gerindamları Plajı ile aynı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The shores of the Gulf of Gökova are one of the important areas where the Holocene relative high sea-level shorelines can be seen above the present sea level. In this study, which was carried out in 6 locations on the southern shores of the Bodrum peninsula, sea level indicators, which were up to 2.60 m above sea level, were determined with the help of geomorphological indicators and sedimentological data. The 1.2 m shoreline (Location 6: Gerindamları), which is considered to be reliable in terms of showing the paleo shoreline, was dated approximately 2241± 88 years ago with radiocarbon technique. Considering the elevation and the eustatic level (-1.5 m) of this shoreline, the tectonic uplift rate in the Bodrum coasts has been determined in the last 2241 years and it has been observed that this field is 1.2 mm / year. In addition, it was observed that the uplift rate of the 1.40 m shoreline was dated 2678.5 ± 79.5 years ago is the same as Gerindamları Beach.