Postmodern polisiye roman ve Pınar Kür'ün polisiye üçlemesi
Postmodern crime fiction and Pınar Kür's fiction trilogy
  1. Tez No: 632295
  2. Yazar: HURİYE ÖZGEN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ PULAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Pınar Kür, roman, polisiye, postmodernizm
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uşak Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 284
Özet
Kuralların yok sayıldığı ve farklılıkların bir arada olduğu postmodern söylem, kendini her alanda göstermiştir. Kuşatmadığı alan kalmayan postmodernizmin ne olduğundan çok tartışmalarla söylem üzerinde genel olarak durulmuş ve söylemin edebiyata ne şekilde yansıdığı işlenmiştir. Postmdernizmin ne olduğu konusu kaygan bir zemin gibidir. Postmodernizmi anlamlandırmak için farklı fikirler taranmıştır. Lyotard, Baudrillard, Jameson, Foucault, Deleuze ve Guattari, Laclau ve Mouffe'un gibi postmodernistlerin postmodern yaklaşımlarıyla söylem anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Postmodernistlerin ortaya attıkları çözümlemeler söylemin tartışma ortamını yaratmıştır. Kapsamlı ve karmaşık bir tartışma alanında postmodernistlerin arasında oluşan farklılıklar, karşıtlıklar tartışmanın yoğunluğunu artırmıştır. Yerli ve yabancı yazarların görüşlerine yer verilerek söylem, içerden ve dışarıdan farklı bakış açılarıyla değerlendirilerek geniş bir perspektiften ele alınmıştır. Çalışmada, Pınar Kür'ün polisiye üçlemesinde postmodern unsurlar tespit edilmiştir. Üçlemenin birinci serisi Bir Cinayet Romanı'nda üstkurmaca ve çoğulculuk öne çıkan postmodern unsurlardır. Üstkurmaca, çoğulculuk gibi postmodern izleklerle anlatı anlaşılması zor ve karmaşık bir yapıya bürünmüştür. Sonuncu Sonbahar'da göstergelerarasılık ile okura Batının sinema ve müzik kültüründen bilgiler sunulmuştur. Cinayet Fakültesi'nde ise, zaman postmodern bir yaklaşımla işlenmiştir. Kür, döngüsel zaman etrafına seri cinayetler yerleştirilerek anlatıyı çembersel bir forma dönüştürmüştür. Pınar Kür, polisiyenin suç-dedektif-çözüm formülüne postmodern unsurlar yerleştirerek, polisiye üçlemede“katil kim?”sorusu dışında başka merak unsurlarını da okura sunar.
Özet (Çeviri)
Postmodern discourse in which rules are broken and all differences are welcomed has been seen in all are as. Encapsulating all fields, postmodernism is discussed through the general discourse and its reflection on literature rather than what postmodernism is. Definition of postmodernism is a slippery ground. To make postmodernism meaning ful different opinions have been studied. Through postmodernists like Lyotard, Baudrillard, Jameson, Foucault, Deleuze and Guattari, Laclau and Mouffe postmodern discourse has been tried to be meaning ful. The analysis of these postmodernists have created the discussion points of discourse. In a comprehensive and complex discussion area, the differences and oppositions among postmodernists have raised the density of discussion. In a wide perspective, discourse has been evaluated from inside and outside through local and foreign authors. In this paper, the postmodern elements in Pınar Kür's detective story trilogy have been studied. In Bir Cinayet Romanı, the first serial of the trilogy, metafiction and plurality are foregrounded postmodern elements. Through themes of metafiction and plurality, the narrative has become a complex and vague structure. In Sonuncu Sonbahar, through intersemiotics the reader has been in formed about Western movie and music culture. In Cinayet Fakültesi, postmodern time concept has been discussed. The author Kür, has put circular murders in a cyclic time concept and then the narrative has turnedinto a circular form. By adding postmodern elements to crime-detective-solutio formula of the detective story, Pınar Kür presents the reader some other questions rather than 'who is the muderer?'. KeyWords: Pınar Kür, novel, detective story, postmodernism