Dishonesty in close relationships: The effect of the dark triad personality traits and adult attachment styles on the perceptions of infidelity
Yakın ilişkilerde sahtekarlık: Karanlık üçlü kişilik özelliklerinin ve yetişkin bağlanma stillerinin, sadakatsizlik algısına etkisi
- Tez No: 632296
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGİ ÖNER ÖZKAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sadakatsizlik, Algı, Yetişkin bağlanma stilleri, Karanlık Üçlü kişilik özellikleri, Infidelity, Perception, Adult attachment styles, The Dark Triad personality traits
- Yıl: 2020
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Çiftler arası bağlanma insanlığın ayırt edici bir özelliği olmasına rağmen, yakın ilişkilerde sadakatsizlik yoğun bir şekilde deneyimlenmektedir (Blow ve Hartnett, 2005b). Bu çalışmanın amacı, yetişkin bağlanma stilleri (kaygılı ve kaçıngan bağlanma) ve Karanlık Üçlü kişilik özelliklerinin (narsisizm, Makyavelizm ve psikopati) sadakatsizlik algısı üzerine etkisini incelemektir. Farklı demografik özelliklerine, ilişki durumlarına ve ilişki sürelerine sahip 377 kişi bu çalışmaya katılmıştır. Katılımcıların yetişkin bağlanma stillerini değerlendirmek için Yakın İlişkilerde Yaşantılar Envanteri-II (the Experiences in Close Relationships- Revised, ECR-R; Fraley, Waller ve Brennan, 2000) kullanılmıştır. Ayrıca kişilik özelliklerini değerlendirmek için Kısaltılmış Karanlık Üçlü Ölçeği (The Short Dark Triad, SD3; Jones ve Paulhus, 2014) kullanılmıştır. Katılımcıların sadakatsizliği nasıl algıladıklarının değerlendirilmesi ise, Sadakatsizlik Algısı Ölçeği (The Perceptions of Infidelity Scale; Schonian, 2013) kullanılarak yapılmıştır. Hiyerarşik regresyon analizi sonuçlarına göre cinsiyet ve yaş, bireylerin tüm sadakatsizlik türlerinde partnerin davranışlarını değerlendirme bağlamında sadakatsizliği nasıl algıladığını yordamaktadır. Fiziksel sadakatsizlik açısından değerlendirildiğinde, kaygılı bağlanan katılımcılar, kaçıngan bağlanan katılımcılara göre daha fazla davranışı sadakatsizlik olarak tanımlamaktadırlar. Bununla birlikte, Karanlık Üçlü kişilik özelliklerinden psikopati, duygusal sadakatsizlik açısından kendi davranışlarını, tüm sadakatsizlik türlerinde ise partnerinin davranışlarını sadakatsizlik bağlamında yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Although pair bonding is the hallmark of the humanity, infidelity is experienced in close relationships to a considerable extent (Blow & Hartnett, 2005b). The purpose of the present study is investigating the effect of adult attachment styles (i.e. anxious and avoidant attachment) and the Dark Triad personality traits (i.e. narcissism, Machiavellianism, and psychopathy) on the perceptions of infidelity. In total, 377 individuals from various sociodemographic background, relationship status, and relationship duration participated in this study. In order to assess adult attachment styles of the participants, the Experiences in Close Relationships- Revised (ECR-R; Fraley, Waller, & Brennan, 2000) was used. Moreover, Short Dark Triad (SD3; Jones & Paulhus, 2014) was used to assess personality traits. In addition, the assessment of how the participants perceive infidelity both for themselves and for their partners was done by using the Perceptions of Infidelity Scale (Schonian, 2013). The results of hierarchical regression analyses revealed that gender and age significantly predict how individuals perceive infidelity in the context of evaluating partner's behaviors in all infidelity types. In addition, in terms of evaluating physical infidelity of partner, anxiously attached participants identify more behaviors as infidelity than avoidantly attached participants. Moreover, results regarding the Dark Triad personality traits revealed that psychopathy predicts the perceptions of infidelity within the context of emotional infidelity for oneself; physical, emotional, and online infidelity for partner.