12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrası yapılan iletişim çalışmalarında kimlik oluşturma çabaları
Efforts for creating identitiy in communation science studies after September 12th 1980 military coup
- Tez No: 632325
- Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT ULAĞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: 12 Eylül, Darbe, Kimlik, Atatürkçü Kişilik, İletişim, İletişim Bilimleri, Identity, Military Coup, Communication, Communication Sciences, Kemalist Personality
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
12 Eylül 1980 Darbesi Türkiye Cumhuriyeti adına siyasal, ekonomik ve sosyal değişimini beraberinde getirmiştir. Bu değişim rüzgarı düşünsel hayata da etki etmiştir. Özellikle Atatürkçü düşünce sistemi ve içeriği üzerinde ciddi revizyon yaşanmıştır. Küresel ekonomik sisteme bağlanmak adına neoliberal politikaların uygulanması, Türkİslam Sentezi'nin hayata geçirilişi, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinin müfredata zorunlu olarak koyulması ve ders kitaplarının baştan yazılması gibi birçok faaliyet hayata geçirilmiştir. Kısacası sosyal, siyasal ve ekonomik zeminde yeni bir kimlik yaratma çabasına girişmiştir. Türkiye'de değişim ve dönüşüm yaşanmaya devam ederken, Türkiye İletişim Bilimleri tarihi adına bir ilk gerçekleştirilmiştir. 1980 yılında Türkiye'de ilk defa bir akademik kurum iletişim sözcüğünü kullanarak, Prof. Dr. İnal Cem Aşkun'un kurucu dekanlığında, Anadolu Üniversitesi çatısı altında İletişim Bilimleri Fakültesi adıyla kurulmuştur. Bu fakülte ilerleyen dönemde ise günümüzde uzaktan eğitimin öncülüğünü yapan Açıköğretim Fakültesi'ne dönüştürülmüştür. Bu çalışmanın amacı ise Atatürkçü kişilik yapısını ilk defa sistematik hale getiren Prof. Dr. İnal Cem Aşkun'un danışmanlığında hazırlanan altı doktora tezi ile Açıköğretim'e Atatürkçü kişilik ve düşünce ekseninde sunulan model önerilerinin incelenip, kimlik oluşturma çabalarını ortaya koymaktır. Burada önemli olan nokta Aşkun'un sistemleştirdiği Atatürkçü kişilik yapısını, dönemin siyasal konjonktürünün aksine altı ilke esasına dayalı bir yapıda hazırlamasıdır. Çalışma kapsamında ele alınan tezler, iletişim eğitimi, eğitim iletişimi, kültürel iletişim kapsamında, medya araçları ve sanat dalları ile iletişim bilimleri arasında bir sentez oluşturmuştur. Çalışmanın temellendirilmesi için ilk önce kimliğin kavramsal ve teorik boyutları incelenmiş, modern ve postmodern kimlik biçimleri tanımlanarak medya ve sanat dallarıyla kimlik oluşum süreçleri tartışılmıştır. 12 Eylül sonrasının doğru anlaşılması için öncesi ve sonrasında siyasal, ekonomik ve sosyal alanda meydana gelen olgulara yer verilmiştir. Çalışmanın sınırlılıkları kapsamında ele alınan iletişim bilimleri tecrübesi açıklanmış ve çalışmanın irdelenmesi adına içerik analizi yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The military coup that happened on 12 September 1980, had brought political, economic, and social changes for the republic of Turkey. This wind of change also affected intellectual life. There has been a serious revision, especially on the Kemalist thought system and its content. With this coup, many activities and bills have been implemented in order to be connected with the global economic system. Some of those are; the implementation of neoliberal policies, the realization of the Turkish-Islamic Synthesis, the mandatory introduction of Religious Culture and Moral courses in the curriculum, and rewriting of textbooks. While continuing to experience fundamental change and transformation in Turkey, there had been an important event carried out for the first time in the Communication Sciences history of Turkey. In 1980, an academic institution used the word of communication for the first time by establishing a Faculty of Communication Sciences, Prof. İnal Cem Aşkun was the founding dean, at Anadolu University. During the following period, this faculty had been transformed into the Faculty of Open Education, which is the pioneer of the distance education concept today. This study aims to reveal the efforts of creating the identity by examining the model proposals presented to Open Education in the axis of Ataturk's personality and thoughts of the six doctoral dissertations prepared under the consultancy of Prof. Inal Cem Aşkun, who made the systematic structure of the Kemalist personality for the first time. In order to justify the study, the conceptual and theoretical dimensions of identity were first examined. And then, modern and postmodern forms of identity were defined; also, identity formation processes using media and art were discussed. For the correct understanding of the post-September 12, the cases that occurred in the political, economic, and social fields were included. The communication sciences experience discussed within the scope of the study's limitations was explained, and the content analysis method was used to examine the study.