Örgütsel bağlılık ile çalışan performansı arasındaki ilişki
  1. Tez No: 632326
  2. Yazar: NİHAN PINAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AYŞE İLGÜN KAMANLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel bağlılık, çalışan performansı, iş gören, işveren, grup performansı, sadakat, Organizational commitment, employee performance, employee, employer, group performance, loyalty
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Doğuş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Ulusal ekonomilerde en önemli niteliği olan küçük ve orta büyüklükteki işletmeler yeni gelen teknolojilere ve gelişmelere zaman içerisinde uyum sağlamak zorundadır. Modern yönetim algısına göre iş görenlerin tutum ve davranışlarını etkileyen etmenlerin araştırılması, bireysel ve örgütsel sonuçları bulundurmaktadır. Bu anlamda örgütsel bağlılığın ayrı olarak incelenmesi, parçalara bölünmesi; mesleğe bağlılık, işe bağlılık, ekip arkadaşlarına bağlılık, örgütsel sadakat şeklinde bakılması gerekmektedir. Örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler ile bağlılığın güçlenmesi ve günümüz koşullarında örgüt içerisinde daha düzgün bir uyum sağlanması gerçekleşir. Çalışan performansı incelenmesi bakımından ise önemli olan örgüt içerisinde kişinin bireysel performansı grup performansı ve kurumsal performansının incelenmesi ve yorumlanmasıdır. İş gören ne kadar kendi performansında başarılı olursa grup performansı ve örgüt performansı da o derece artmaktadır. Bu durumda çalışan performanslarını etkileyen durumlar şu şekilde sıralanmaktadır; kişilik özellikleri, mesleki eğitim seviyesi, iş görenin yeteneği ve becerisi ve son olarak da sahip olduğu motivasyonudur. Eğer kişinin performansı yüksek seviyelerde olursa bu da örgüt açısından o kadar faydalı olma durumunda olmaktadır. Örgütsel bağlılık ve çalışan performansı açısından yapılan araştırmalardaki tüm koşulların aynı olmadığı ve aynı yöntemlerin kullanılmamasından dolayı farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır. Bu araştırmalardan bazıları şu şekildedir; bireyin yaşadığı bölge ile performans ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkinin etkilenmesi, performansın ile örgütsel bağlılığı kuvvetli bir şekilde etkilenmesi ve örgütlerdeki yaratıcılık kavramın çalışanın performansının üzerindeki etkilerdir.
Özet (Çeviri)
Small and medium-sized enterprises, which are the most important characteristics of national economies, must adapt to new technologies and developments over time. Investigating the factors that affect the attitudes and behaviors of the employees according to the contemporary management approach has individual and organizational results. In this sense, organizational commitment is examined separately; commitment to the profession, commitment to work, commitment to colleagues, organizational loyalty should be seen in the form. The factors that affect organizational commitment are strengthened by commitment and a more uniform adjustment within the organization occurs in today's conditions. In terms of employee performance, it is important to examine and interpret the individual performance of the individual within the organization, group performance and corporate performance. The more successful the employee is in his / her performance, the higher the group performance and organizational performance. In this case, the situations that affect employee performance are listed as follows; personality traits, vocational education level, employee's ability and skill and finally motivation. If the performance of the person is high, this is so useful for the organization. In terms of organizational commitment and employee performance, different results have emerged due to the fact that not all conditions are the same and the same methods are not used. Some of these researches are as follows; the relationship between the region where the individual lives and performance and organizational commitment, the strong influence of performance and organizational commitment, and the creativity concept in organizations are the effects on employee performance.