Liderlik yetenekleri ve işletme başarısı arasındaki ilişkide insan kaynakları uygulamalarının rolü: Sanayi işletmeleri araştırması
Relationship between leadership skills and business success, moderating effect of human resources practices: Industrial enterprises research
  1. Tez No: 632366
  2. Yazar: NURGÜL ORTAÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik Yetenekleri, İşletme Başarısı, İnsan Kaynakları Uygulamaları, Sanayi İşletmeleri, Leadership Skills, Business Success, Human Resources Practices, Industrial Enterprises
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Teknolojik alanda meydana gelen hızlı değişimler örgütleri dahi sıkı rekabete sürüklemektedir. Örgütlerin bu ortamda kendilerini ayakta tutabilmeleri ve değişen koşullara ayak uydurabilmeleri için doğru kararlar almaları gerekir. Örgütlerde başarı elde edebilmek için yöneticiler hem liderlik becerilerini taşıyabilen hem de çalışanlarına yönelik insan kaynakları yönetimini etkili bir şekilde kullanabilen yapıda olmalıdır. Bu araştırma ile örgütlerde yöneticilerin liderlik yetenekleri ve işletme başarısı arasındaki ilişkisinde insan kaynakları uygulamalarının rolünün ortaya konulması amaçlanmıştır. Yazında, liderlik, insan kaynakları yönetimi ve işletme başarısı kavramlarının yoğun incelendiği gözlenmiştir. Fakat liderlik yetenekleri, insan kaynakları uygulamaları ve işletme başarısı kavramları boyutlarında bütüncül bir çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu bağlamda bu araştırmanın yazına katkı sağladığı ve uygulayıcılara yararlı pratik öneriler getirdiği değerlendirilmiştir. Nicel araştırma deseninde olan bu çalışma beş bölümden oluşmuştur. İlk üç bölümde kavramlar değerlendirilmiş olup diğer bölümlerde araştırmanın yöntem, bulgu ve sonuçlarına yer verilmiştir. Araştırmada ileri sürülen teorik model ve hipotezler Konya, İstanbul, İzmir, Antalya, Niğde, Adana illerinde insan kaynakları bölümü olan zirai ilaç alanında faaliyet gösteren sanayi işletmesi çalışanlarından basit tesadüfi yöntemle elde edilen 430 geçerli ankete göre test edilmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistik, açıklayıcı faktör analizi, korelasyon, regresyon ve process düzenleyici değişken analizi teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda liderlik yetenekleri ve işletme başarısı arasındaki ilişkide insan kaynakları uygulamalarının rolünün pozitif etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Rapid changes in the technology force organizations to more strict competition. Organizations need to make the right decisions to keep themselves alive and adapt to changing conditions in this environment. In order to achieve success in organizations, managers should be able to both carry leadership skills and use human resources management proctices effectively for their employees. With this research, it was aimed to reveal the role of human resources practices in the relationship between managers' leadership skills and business success in organizations. In the literature, it has been observed that the concepts of leadership, human resources practices and business success are examined extensively. No holistic study in terms of leadership skills, human resource practices and business success concepts has been encountered. In this context, it was evaluated that this research contributed to the literature and brought useful practical suggestions to the practitioners. This study, which is in quantitative research design, consists of five chapters. Concepts were evaluated in the first three sections and research methods, findings and results were included in other sections. The proposed theoretical models and hypotheses put forward in the research were tested according to 430 valid surveys obtained by simple industrial companies working in the field of pesticides, which have human resources departments located in Konya, Istanbul, Izmir, Antalya, Niğde and Adana provinces. The data were analyzed using descriptive statistics, explanatory factor analysis, correlation, regression and process regulatory variable techniques. As a result of the study, it was seen that the role of human resources practices had a positive effect on the relationship between leadership skills and business success.