Management by social media: Impact of online comments on business management
Sosyal medyaya göre yönetim: Çevrimiçi yorumların işletme yönetimine etkisi
  1. Tez No: 632372
  2. Yazar: MUHAMMAD RASHID
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇETİNKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Çevrimiçi Yorumlar, İşletme Yönetimi Uygulamaları, Makine İmalat Sekörü, Social Media, Online Comments, Business Management Practices, Machinery Manufacturing Sector
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 251
Özet
Sosyal medya kullanımı, işletmelerde giderek önemini artıran bir olgudur. Sosyal medyanın coğrafi yakınlaştırmanın ötesinde etkileşim bağlamında işletmelerde önemli etkiye sahiptir. Sosyal medya araçları işletmelere, müşterileri ve diğer çıkar grupları ile karşılıklı etkileşimde bulunma ve geribildirim alma olanağı sağlamaktadır. Benzer şekilde, işletmenin kendisi ve hizmet ve ürünleri hakkındaki sosyal medyada yer alan çevrimiçi yorumlar işletme başarısı üzerinde büyük bir etkiye sahiptir. Bu araştırmanın amacı, sosyal medya kullanımı ve iş yönetimi uygulamaları arasındaki ilişkide çevrimiçi yorumların düzenleyici rolünü belirlemektir. Bu amaçla Konya'da makine imalat sektöründe nicel bir araştırma yapılmıştır. Veri analizi 402 geçerli ankete göre Açıklayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve Yapısal Eşitlik Modelleme (YEM) yol analiz teknikleri kullanılarak yapılmış ve hipotezler test edilmiştir. Araştırma bulguları sosyal medya kullanımının işletme yönetiminde planlama, güçlendirme, liderlik, insan kaynakları ve karar verme açısından etkili olduğunu ortaya koymuştur. Araştırma sonucuna göre işletme yönetiminde sosyal medya etkisi giderek artan önemli bir araçtır ve sosyal medyaya göre yönetim işletme yönetimi için yeni bir paradigmadır. Bu nedenle, işletmeler sosyal medyayı yeni bir yönetim aracı olarak görmeli ve yöneticiler yönetim uygulamalarının bir parçası haline getirmelidirler.
Özet (Çeviri)
Social media usage is a growing phenomenon in organizations for business purposes. It has a greater impact on organizations' interaction beyond the geographical proximities. Social media tools allow businesses to interact with their customers and other interest groups. Similarly, online comments on social media about firms and their services and products have an immense effect on the success of the business. The aim of this research was to determine the moderating role of online comments on the relationship between social media usage and business management practices. For this purpose, a quantitative study was employed in the machinery manufacturing sector in Konya, Turkey. Survey technique was employed to collect data. Data were analysed with a total of 402 valid responses to test the proposed hypotheses and theoretical model by using Exploratory Factor Analysis (EFA), Confirmatory Factor Analysis (CFA) and Structural Equation Modelling (SEM) path analysis techniques. Findings of this research indicate that social media usage has an impact on business management practices in terms of planning, empowerment, leading, human resources, and decision making. Thus, social media has become an important tool, and management by social media is a new paradigm for business management. So, business practitioners should consider social media a new management tool and incorporate it into their management practices.