Sosyal medyanın dijital pazarlama ve tüketici davranışları üzerindeki etkileri: Üniversite öğrencilerine yönelik bir uygulama
The impact of social media on digital marketing and consumer behavior: An application for university students
- Tez No: 1003717
- Danışmanlar: DOÇ. NİHAT DOĞANALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Yönetim Bilişim Sistemleri, Management Information Systems
- Anahtar Kelimeler: Mobil pazarlama, Sosyal medya, Sosyal pazarlama, Tüketici davranışı, Çevrimiçi pazarlama, Üniversite öğrencileri, İçerik pazarlama, Mobile marketing, Social media, Social marketing, Consumer behavior, Online marketing, University students, Content marketing
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzde sosyal medya platformları, tüketicilerin ürün ve hizmetlere ilişkin bilgiye ulaşmasında, satın alma kararlarının şekillenmesinde ve satın alma sonrası davranışların oluşmasında önemli bir rol üstlenmektedir. Bu kapsamda çalışmada, sosyal medya reklamlarına yönelik algı, sosyal medya etkisiyle oluşan satın alma davranışları ve satın alma sonrası davranışlar ele alınmıştır. Bu tez çalışması, dijitalleşmenin pazarlama anlayışında yarattığı dönüşüm doğrultusunda, sosyal medyanın üniversite öğrencilerinin tüketici davranışları üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırmanın örneklemini 2024–2025 eğitim-öğretim yılında üniversitede öğrenim gören 249 öğrenci oluşturmaktadır. Veriler anket yöntemiyle toplanmış ve 5'li Likert tipi ölçek (1=Kesinlikle katılmıyorum, 2=Katılmıyorum, 3=Kararsızım, 4= Katılıyorum ,5=Kesinlikle katılıyorum) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programı aracılığıyla analiz edilmiş; değişkenlerin tanımlayıcı özellikleri (sayı ve yüzde) bulundu. Arasındaki ilişkiler ki-kare testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında ulaşılan sonuçlar, sosyal medya reklamlarının üniversite öğrencilerinde ürünü/hizmeti tercih etmenin mantıklı ve doğru bir karar olduğu yönünde bir izlenim oluşturduğunu; reklamlarda yer alan kullanıcı yorumları, değerlendirmeler ve deneyim paylaşımlarının satın alma karar sürecini hızlandırdığını göstermektedir. Ayrıca sosyal medya reklamlarının satın alma sonrası süreçte deneyim paylaşımı ve memnuniyet/memnuniyetsizlik ifadeleri üzerinde de etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Today, social media platforms play a significant role in consumers' access to information about products and services, the formation of purchase decisions, and the development of post-purchase behaviors. In this context, the present study examines perceptions of social media advertising, purchase behaviors influenced by social media, and post-purchase behaviors. Within the framework of the transformation brought about by digitalization in marketing practices, this thesis investigates the effects of social media on the consumer behaviors of university students. The sample of the study consists of 249 university students enrolled during the 2024–2025 academic year. Data were collected using a questionnaire, and a 5-point Likert scale was employed (1 = Strongly disagree, 2 = Disagree, 3 = Neutral, 4 = Agree, 5 = Strongly agree). The data were analyzed using SPSS 25 (IBM Corp., Armonk, NY, USA). Descriptive statistics (frequency and percentage) were calculated, and the relationships between variables were examined using the chi-square test. The findings indicate that social media advertisements create an impression among university students that choosing the promoted product or service is a rational and appropriate decision. Furthermore, user comments, reviews, and shared experiences included in advertisements were found to accelerate the purchase decision-making process. In addition, social media advertisements were determined to influence post-purchase behaviors, particularly in terms of experience sharing and expressions of satisfaction or dissatisfaction.