Türkiyenin bazı bölgelerinden toplanan euphorinae (Hymenoptera, braconidae) örnekleri üzerine taksonomik araştırmalar
Taxonomic researches on the euphorinae (Hymenoptera, braconidae) collected some regions of Turkey
- Tez No: 632478
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET BEYARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Euphorinae, Ichneumonoidea, Braconidae, Taksonomi, Koinobiont, Euphorinae, Ichneumonoidea, Braconidae, Taxonomy, Koinobiont
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bitlis Eren Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
Türkiye'nin Euphorinae (Hymenoptera, Braconidae) faunasını belirlemek amacıyla, 2019 yılında uygun mevsimlerde Bingöl, Bitlis, Muş ve Van illerinin farklı habitatlarından materiyal toplanmıştır. Malaise ve ışık tuzakları ile atrap kullanarak ergin Euporinae örnekleri yakalanmıştır. Elde edilen materyalin preparasyonu modern taksonomik kurallara göre hazırlanmış ve lokalite etiketleriyle etiketlenmiştir. Koleksiyonumuzda bulunan karşılaştırma materyalleri ve ilgili literatürlerden yararlanılarak örnekler taksonomik olarak teşhis edilmiştir. Örneklerin toplanma tarihleri, lokalitelerin yüksekliği ve koordinatları verilmiştir. 14 cins altında toplam 23 tür kaydedilmiştir. Saptanan türlerin tümü Bingöl, Bitlis, Muş ve Van illeri faunası için yeni kayıt niteliğindedir. Türlerin cinslere göre dağılımı ise Allurus: 1, Blacus: 1, Centistes: 2, Dinocampus: 1, Ecclitura: 1, Marshiella: 1, Meteorus: 3, Microctonus: 1, Perilitus: 6, Peristenus: 2, Pygostolus: 1, Streblocera: 1, Townesilitus: 1 ve Zele: 1 tür şeklindedir. Örnekler Bitlis Eren Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü'nde muhafaza edilmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to determine Euphorinae (Hymenoptera, Braconidae) fauna of Turkey, adult specimens were collected from different habitats of Bingöl, Bitlis, Muş ve Van provices using Malaise and light traps and sweeping nets in suitable seasons in 2019. Obtained material was prepared and according modern taxonomic rules and appropriately labeled. Relevant literature and comparison material available in my personalian collection were used for taxonomical examiation of the material. The collection dates of the samples, the height of the localities and their coordinates are given. A total of 23 species were recorded under 14 genera. All of the detected species are new records for the fauna of Bingöl, Bitlis, Muş and Van provinces. The distribution of the species by genera are as follows: Allurus: 1, Blacus: 1, Centistes: 2, Dinocampus: 1, Ecclitura: 1, Marshiella: 1, Meteorus: 3, Microctonus: 1, Perilitus: 6, Peristenus: 2, Pygostolus: 1, Streblocera: 1, Townesilitus: 1 ve Zele: 1 species. Samples are stored in Bitlis Eren University, Faculty of Arts and Sciences, Department of Biology.