Yenidoğan servisine yatan prematüre bebeklerin değerlendirilmesi
Assessment of premature babies in neonatal care
- Tez No: 632477
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM CANER
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
 - Anahtar Kelimeler: Prematüre, Morbidite, Mortalite, Prematurity, Morbidity, Mortality
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Sakarya Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Son yıllarda neonatoloji alanında antenatal steroid uygulaması, surfaktan uygulaması, gelişmiş ventilasyon teknikleri kullanılması gibi bilimsel ve teknolojik gelişmeler yanında sıkı gebe takip progamları ile prematüre bebeklerin sağ kalım oranları belirgin artış göstermesine rağmen preterm doğum gelişmiş ülkeler de dahil olmak üzere tüm dünyada neonatal mortalite ve morbidite nedenlerinin başında gelmektedir. Preterm doğan bu bebeklerin bir kısmı doğumda veya doğum sonrası kaybedilirken, yaşayanlarda prematürite nedeniyle önemli sorunlar gelişebilmektedir. Bu çalışmada prematüre bebeklerde mortalite ve morbiditenin önemli nedenlerinden olan respiratuvar distres sendromu (RDS), bronkopulmoner displazi (BPD), nekrotizan enterokolit (NEK), prematüre retinopatisi (PR), intrakraniyal kanama (İKK), patent duktus arteriyozus (PDA) gibi prematürite sorunlarının geriye dönük olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Servisi'ne Ocak 2016 ile Ocak 2019 arasında yatan 612 prematüre bebek alındı. Bebekler doğum ağırlığına ve gebelik yaşlarına göre gruplara ayrıldı. Bulgular: Bebeklerin 321'i (%52,4) erkek, 291'i kız (%47,6) idi. Bebeklerin %69,6'sı 1500 g ve üzerinde, %55,8'i 33 hafta ve üzerindeydi. Bebeklerin 211' inde (%34,4) RDS, 42'sinde (%6,8) PR, 33'ünde (%5,3) PDA, 16'sında (%2,6) BPD, 13'ünde (%2,1) NEK, 12'sinde (%1,9) İKK tespit edildi. RDS, BPD, PDA, NEK, PR, İKK oranlarının gebelik haftası düştükçe ters orantılı olarak arttığı saptandı ve istatistiksel olarak anlamlı bulundu.
Özet (Çeviri)
Objective: Despite the recent scientific and technological advances in neonatology such as antenatal steroid administration, surfactant administration, the use of advanced ventilation techniques, the survival rate of premature babies has increased significantly with strict pregnancy follow-up programs. Preterm delivery is one of the leading causes of neonatal mortality and morbidity worldwide including developed countries. While some of these preterm babies are lost at birth or postpartum, significant problems may arise in survivors due to prematurity. In this study, respiratory distress syndrome (RDS), bronchopulmonary dysplasia (BPD), necrotizing enterocolitis (NEC), premature retinopathy (ROP), intracranial hemorrhage (IH), patent ductus retrospectively. Materials and Methods: 612 premature infants that are hospitalized in Sakarya University Medical Faculty Education Research Hospital Department of Pediatrics Neonatal Intensive Care Unit (NICU) between January 2016 and January 2019 were included in this study. Infants were divided into groups according to birth weight and gestational age. Results: 321 infants were male (%52,4), 291 were female (%47,6). %69,6 of infants were 1500 grams and over, %55,8 were 33 weeks and older. 211 (%34,4) RDS, 16 (%2,6) BPD, 13 (%2,1) NEC, 42 (%6,8) ROP, 12 (%1,9) IH were detected in infants. RDS, BPD, NEC, ROP, IH rates were inversely proportional to the decrease of gestational age and found to be statistically significant.