Yaban mersini (Vaccinium myrtillus L.)´nin insan kromozomlarında kardeş kromatid değişimi üzerine etkilerinin araştırılması
In-vitro antimutagenic effect of vaccinium myrtillus on mitomycin-c (MMC) induced sister chromatid exchange in cultured human peripheral blood lymphocytes
- Tez No: 632599
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: V. myrtillus, Kardeş Kromatid Değişimi, Replikasyon İndeksi, V. myrtillus, Sister Chromatid Exchange, Replication Index
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kafkas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Vaccinium myrtillus L. kuzey Avrupa da doğal olarak yetişen Ericaceae familyasına dahil, kısa boylu çalımsı bitkidir. Yüksek antioxidant içeriğe sahiptir ve bilinen polyfenollerin en önemli doğal kaynaklarından birisidir. İnsan periferal hücre kültüründe Mitomycin-C (MMC) ile artırılmış Kardeş Kromatid Değişikliği (KKD) üzerine V. myrtillus özütünün etkileri çalışıldı. KKD belirleme işlemleri için, her kültürde ikinci mitotik evredeki hücreler incelendi. Kültür ortamları 0.2, 0.4, 0.8 ve 1.6 μl/ml bitki özütü ile muamele edildi. Dozlar kültür işleminin başlangıcından 48 saat sonra verildi. KKD azalışı, tüm test edilen derişimlerde gözlendi. V. myrtillus özütü, çoğalma katsayısını (RI) 24 saatlik sürede doza bağımlı tarzda artırdı. Sonuçlar, V. myrtillus özütlerinin mutajenik etkisinin olmadığını ancak MMC ile oluşan mutajenik aktiviteyi azaltabileceğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
Vaccinium myrtillus L. is a low growing shrub belonging to the Ericaceae family and native to northern Europe. It is one of the most natural sources of the known polyphenolic compounds and has rich antioxidant content. The effect of addition of extract of V. myrtillus on Mitomycin-C (MMC) induced sister chromatid exchange (SCE) in cultured human peripheral blood lymphocytes was studied. Second mitotic division cells per culture were investigated for SCE. Cultures were treated with 0.2, 0.4, 0.8 and 1.6 μl/ml plant extracts. Treatment was carried out 48h after culture initiation. Reduction of sister chromatid exchanges was seen at all the concentrations tested. V. myrtillus extracts increased the replication index for the 24 h treatment time in a dose-dependent manner. These results showed that the V. myrtillus extracts do not have mutagenic activity, but can reduce the mutagenic action of MMC in-vitro.