Atrofik dişsiz maksilla rehabilitasyonunda farklı planlamalarla uygulanan zigomatik ve dental implantların çevre dokularda oluşturduğu streslerin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Investigation of stresses in environmental tissue analysis of zigomatic and dental implants applied with different planning in atrophic toothless maxilla rehabilitation by finite element analysis
- Tez No: 632615
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN GÜLSÜN
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Atrofik maksilla, zigomatik implant, dental implant, sonlu elemanlar stres analizi, Atrophic maxilla, zygomatic implant, dental implant, finite element stress analysis
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Posterior maksillada ileri derecede meydana gelen atrofilerde, protetik rehabilitasyon amacıyla zigomatik kemik kullanılarak uygulanan implant destekli protezler, tedavi seçeneklerinden biridir. Bu amaç doğrultusunda uygulanan zigoma implantları, aşırı atrofik posterior maksillada morbiditeyi ve işlem zamanını azaltarak cerrahi işlem sonuçlarının başarısını artırır. Bunun yanısıra ek cerrahi işlem gereksinimini de ortadan kaldırır. Çalışmamızda bilgisayar ortamında tomografik kayıtlardan yararlanılarak, posteriorda atrofi özelliği gösteren model elde edilmiştir. Çalışmamızın amacı elde edilen bu modele, farklı sayıda zigoma implantıyla birlikte farklı sayı ve lokalizasyonda dental implant uygulayarak, uygulanan kuvvetler sonucunda ortaya çıkan stres değerlerine göre en doğru cerrahi planlamayı seçmektir. Çalışmamızda Grup 1 modelinde sağlı sollu birer zigoma implantı, grup 2 modelinde sağlı sollu ikişer zigoma implantı, grup 3 modelinde sağlı sollu birer zigoma implantı ve sağlı sollu birer 1. premolar diş bölgesine dental implant, grup 4 modelinde sağlı sollu birer zigoma implantı ve sağlı sollu birer lateral diş bölgesine dental implant, grup 5 modelinde ise sağlı sollu birer zigoma implantına ek olarak sağlı sollu birer lateral ve 1. premolar diş bölgesine dental implant uygulanmıştır. Çalışmada kullanılan zigoma implantları (Nobel Biocare AB, Goteborg, Sweden) 4 mm çapında 35 mm uzunluğunda olup, dental implantlar (Nobel Biocare AB, Goteborg, Sweden) 3.5 mm çapında ve 10 mm uzunluğundadır. Oluşturulan modellere zigoma implantları ekstrasinüs yöntemiyle yerleştirilmiş olup, protetik üst yapıda 2-4-6-7 numaralı dişler bölgesinden vertikal olarak 150 N, oblik olarak 30' lik açıyla 50 N kuvvet uygulanmıştır. Çalışmada uygulanan kuvvetler sonucunda, zigoma implantı ve metal alt yapıda meydana gelen Von Mises stres değerleri ile zigomatik kemik ve maksiller molar bölge alveolar kemikte oluşan maksimum stres değerleri, sonlu elemanlar stres analizi ile incelenmiştir. Çalışmamızın sonucunda, grup 2, grup 4 ve grup 5 modelleri birbirine yakın ve en az stres değerlerinin ölçüldüğü gruplar olurken, grup 1 modeli ise en yüksek stres değerine sahip grup olarak görülmüştür. Bu sonuçlara dayanarak, zigoma implantı veya dental implant sayısının artmasının oluşan stresleri azalttığı ve zigomatik implanta ilave olarak uygulanan dental implantın lokalizasyonunun stres değerleri açısından önem arzettiği kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In advanced atrophies in the posterior maxilla, implant supported prostheses using zygomatic bone for prosthetic rehabilitation are one of the treatment options. Zigoma implants applied for this purpose increase the success of surgical procedures by decreasing the morbidity and procedure time in the excess atrophic posterior maxilla. It also eliminates the need for additional surgical procedures. In our study, a model showing posterior atrophy was obtained by using computerized tomographic records. The aim of this study was to select the most appropriate surgical planning according to the stress values of the forces applied to this model by applying different number of zygoma implants and dental implants which different number and different localization. In our study, one zigoma implant on the right and left sides in group 1 model, two zigoma implants on the right and left sides of the group 2 model, in group 3 model, a zygoma implant to the right and left maxilla and a dental implant to the right and left 1st premolar teeth, in group 4 model, a zygoma implant to the right and left maxilla and a dental implant to the right and left lateral teeth, in group 5 model, a zygoma implant to the right and left maxilla and a dental implant to the right and left lateral teeth and a dental implant to the right and left 1st premolar were applied. The zigoma implants (Nobel Biocare AB, Goteborg, Sweden) used in the study were 4 mm in diameter and 35 mm long, and dental implants (Nobel Biocare AB, Goteborg, Sweden) were 3.5 mm in diameter and 10 mm in length. The zygoma implants were placed by extrasinus method and 150 N were applied vertically in the prosthetic superstructure from 2-4-6-7 teeth and 50 N force was oblique at 30 . As a result of the forces applied in the study, the stress values of the zygoma implant and the metal substructure and the maximum stress values of the zygomatic bone and maxillary molar region alveolar bone were examined by finite element stress analysis. As a result of our study, group 2, group 4 and group 5 models were close to each other and the least stress values were measured, while the group 1 model was seen as the group with the highest stress value. Based on these results, it has been concluded that increasing the number of zygoma implants or dental implants reduces stresses and localization of the dental implant in addition to the zygomatic implant is important for stress values.