Atrofik dişsiz maksillada posterior bölgeye yerleştirilen kısa implant ile meziale açılı yerleştirilen uzun açılı implantın çevresinde meydana gelen streslerin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi. İzmir katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri enstitüsü, ağız diş ve çene cerrahisi anabilim dalı, uzmanlık tezi
Investigation of stress occurring around the short implant placed in the posterior region in the atrophic edentulous maxilla and the long angle implant placed at a meziale angle by finite element analysis. İzmir Katip Çelebi University, institute of health sciences, department of oral and maxillofacial surgery, specialization thesis
- Tez No: 796596
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ULU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Açılı implant, all on six, Atrofik maksilla, Kısa implant, Sonlu elemanlar analizi, Angled implant, all on six, Atrophic maxilla, Short implant, Finite element analysis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Atrofik posterior maksillaya 1.molar bölgeye kısa implant ile 2. molar bölgeye meziale farklı açılarda implant yerleştirerek, vertikal ve bukkalden 45° açılı kuvvetler altında kemik dokular ve implant yüzeylerinde oluşan stres değerlerinin sonlu eleman analizi ile değerlendirilmesidir. Materyal ve Metod: Bu çalışmada 3 farklı implant planlaması yapılarak bu planlamalarda posterior maksilla D3 ve D4 kemik yoğunluklarında 6 model elde edilmiştir. Model 1ve 2'de 1. molar bölgeye kısa implant ve anterior maksillaya all on four implant yerleştirildi. Model 3 ve 4'de 2.molar bölgeye 30° meziale açılı implant ve anterior maksillaya all on four implant yerleştirildi. Model 5 ve 6' da 2.molar bölgeye 45° meziale açılı implant ve anterior maksillaya all on four implant yerleştirildi. Oluşturulan modellerde bu modeller üstüne yapılan rijit titanyum destekli sabit hibrit proteze çift taraflı 4-5-6 numaralı diş bölgelerine 200 N vertikal ve 150 N oblik (45 ° açılı bukko-palatal yönde) kuvetler uygulanmıştır. Bulgular: Modellerdeki stres değerleri incelendiğinde, Oblik kuvvetler, vertikal kuvvetlerden daha yıkıcı etkilere sebep olmuştur. Oblik kuvvetlerin oluşturduğu stresler değerlendirildiğinde en yüksek değerler kısa implant ile oluşturulan modellerde görülmüştür. Oblik kuvvet altında en az stres değerleri meziale 30° açıyla yapılan modellerde izlenmiştir. Alveolar kemikte oluşan stres değerlendirildiğinde kortikal kemikte oluşan stresin spongiöz kemikte oluşan strese göre daha fazla olduğu ve von mises değerlerinin en fazla oluştuğu bölgelerin implantların boyun bölgeleri olduğu tespit edilmiştir. Kemik yoğunlukları değerlendirildiğinde D4 kemik yoğunluğuna sahip modellerde daha fazla stres değerleri izlenmiştir. Modeller kıyaslandığında; en az stres, posterior maksillaya 30° açıyla oluşturulan modellerde görülmüşütr. Sonuç: Anterior maksillaya yapılan all on four implantlara ilave olarak posterior maksillada 2. Molar bölgeye yerleştirilen meziale açılı uzun implantların kısa implantlara göre istenmeyen oblik kuvvetlere karşı daha az stres oluşturduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate the stress values formed on the bone tissues and implant surfaces under 45° angled forces from the vertical and buccal by placing a short implant in the 1st molar region of the atrophic posterior maxilla and the implant in the 2nd molar region at different mesial angles, by finite element analysis. Materials and Methods: In this study, 3 different implants were planned and 6 models were obtained with posterior maxilla D3 and D4 bone densities. In Models 1 and 2, short implants were placed in the first molar region and all on four implants were placed in the anterior maxilla. In Models 3 and 4, 30° mesial angled implant was placed in the 2nd molar region and all on four implants were placed in the anterior maxilla. In Models 5 and 6, 45° mesial angled implant was placed in the 2nd molar region and all on four implants were placed in the anterior maxilla. In the models created, 200 N vertical and 150 N oblique (45 ° angled bucco-palatal direction) forces were applied to the bilateral tooth regions 4-5-6 on the rigid titanium supported fixed hybrid prosthesis made on these models. Results: When the stress values in the models were examined, oblique forces caused more destructive effects than vertical forces. When the stresses caused by oblique forces were evaluated, the highest values were seen in models created with short implants. The least stress values under oblique force were observed in the models made at an angle of 30° to the mesial. When the stress in the alveolar bone is evaluated, it has been determined that the stress in the cortical bone is higher than the stress in the cancellous bone, and the regions where the von mises values occur the most are the neck regions of the implants. When bone densities were evaluated, more stress values were observed in models with D4 bone density. When the models are compared; The least stress was seen in the models formed at an angle of 30° to the posterior maxilla. Conclusion: In addition to all on four implants placed in the anterior maxilla, it has been observed that long implants with mesial angle placed in the 2nd molar region of the posterior maxilla create less stress against undesirable oblique forces compared to short implants.