Mekanik ventilasyon uygulanan yoğun bakım ünitesi hastalarında enerji gereksiniminin belirlenmesinde indirekt kalorimetri ve harris-benedict formülünün karşılaştırılması
Comparison of indirect calorimetry and harris-benedict formula in determining the energy requirement in patients with intensive care unit with mechanical ventilation.
  1. Tez No: 632649
  2. Yazar: İLAHA İMANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KEMAL BAYAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İndirekt kalorimetri, enerji gereksinimi, Harris-Benedict, APACHE II, SOFA, Indirect calorimetry, energy requirement, Harris-Benedict, APACHE II, SOFA
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Amaç: Mekanik ventilasyon uygulanan yoğun bakım hastalarında, farklı hastalık gruplarında ve farklı VKİ'li hastalarda İC ile Haris Benedict formülü ile hesaplanan enerji tüketimi değerlerinini karşılaştırmak ve aynı zamanda ölçülen enerji tüketimi ile hastalık şiddeti arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Gereç ve Yöntemler: Çalışmaya mekanik ventilasyon ihtiyacı olan 86 hasta dahil edildi. Hastanın kalori gereksinimini ölçmek için 1. ve 6. saat indirekt kalorimetri ve eşzamanlı Harris-Benedict formülü ile hesaplamalar yapıldı. APACHE II ve SOFA skorkları hesaplandı. Yöntemler arası ilişkinin yönü ve gücü sınıf içi korelasyon katsayısı ve Bland Altman ile incelendi. Bulgular: İndirekt kalorimetre yöntemi ile ölçülen enerji tüketiminin (ÖET) 1532±339 kcal/gün olduğu saptandı. 1. ve 6. saat enerji tüketim değerleri bir biri ile uyumlu idi. Farklı vücut kitle indeksi ve hasta gruplarına göre indirekt kalorimetre ve Harris-Benedict formülü ile ölçülen enerjiler arasında hem sınıfiçi korelasyon katsayısı, hem de Bland Altman analizi ile ileri derecede uyum gözlemlendi. İndirekt kalorimetre ile ölçülen enerji tüketimi ile APACHE II ve SOFA skorları arasında bir ilişki olmadığı görüldü. Sonuç: Bir saatlik indirekt kalorimetri ile elde edilen sonuçların yeterli olabileceği, indirekt kalorimetrinin uygulanamadığı durumlarda Harris-Benedict denkleminin stres faktörü ile birlikte değerlendirilmesinin daha doğru sonuçlar verebileceği ve hastalık şiddeti ile enerji tüketimi arasında belirgin bir ilişkinin olmadığı kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the energy consumption values calculated with IC and Haris Benedict formula in intensive care patients with mechanical ventilation, in different disease groups and patients with different BMI, and also to determine whether there is a relationship between measured energy consumption and disease severity. Material and Methods: 86 patients in need of mechanical ventilation were included in the study. Calculations were made with indirect calorimetry at the 1st and 6th hours and simultaneous Harris-Benedict formula to measure the calorie requirement of the patient. APACHE II and SOFA scales were calculated. The direction and strength of the relationship between the methods were analyzed with the in-class correlation coefficient and Bland Altman. Results It was determined that the energy consumption measured by the indirect calorimeter method was 1532 ± 339 kcal / day. The 1st and 6th hour energy consumption values were compatible with each other. There was a high degree of correlation between the indirect calorimeter and the energies measured by the Harris-Benedict formula according to different body mass index and patient groups, both with in-class correlation coefficient and Bland Altman analysis. There was no relationship between the energy consumption measured by an indirect calorimeter and the APACHE II and SOFA scores. Conclusion: It was concluded that the results obtained by one-hour indirect calorimetry may be sufficient, in cases where indirect calorimetry cannot be applied, evaluating the Harris-Benedict equation together with the stress factor can give more accurate results and there is no significant relationship between disease severity and energy consumption.