2000 sonrası Ortadoğuda yaşanan savaşların sanata etkisi
After the year 2000 the wars in the Middle East and the impact on art
  1. Tez No: 632658
  2. Yazar: OMAR AL ABACHEE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LÜTFİYE BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Doğu Sanatı, Ortadoğu Politikası, Protest Sanat, Arap Baharı ve Sanat, Grafiti, Sokak Sanatı, Middle East Art, Middle East Policy, Protest Art, Arab Spring and Art, Graffiti, Street art
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Tarih boyunca sanatçılar, tanıklık ettikleri toplumsal olayları sanat yoluyla ifade etmişlerdir. Bu tez, 2000 yılı sonrası Ortadoğu'da yaşanan savaşların sanata etkisini araştırmaktadır. Tezin birinci bölümünde; Ortadoğu'da yer alan Irak, Suriye, Mısır, Yemen ve Filistin gibi ülkelerin yanısra Afrika kıtasında bulunan ancak ortadoğu ülkerine yakın coğrafyada bulunan Libya ve Tunus'u dahil ettiğimiz 2000 yılı sonrası meydana gelen 'Arap Baharı' ve sonucunda ortaya çıkan kaos durumuna kısaca değinilmiştir. Konun anlaşılması için bölgenin kısa bir politik okuması yapılmıştır. Tezin ikinci bölümünde bu ülkelerde yaşayan sanatçıların tanıklıkları üzerinden savaşı anlatan çalışmaları incelenmiştir. Bölgede yaşanan politik dalgalanmalar, istikrarsızlık ve savaş, sanatçıları derinden etkilemiştir. Arap Baharı kapsamında başlayan savaşlar ve kaos döneminde Ortadoğu halklarının duygularını ifade etmek için sanatçılar kurumsal sanata yönelmek yerine çoğunlukla sokağa yönelmiş ve duvarlara grafitiler, resimler çizerek düşüncelerini yansıtmışlardır. Birçok sanatçı çalışmalarında, protest sanat yoluyla yaşananlara tepki göstermiştir. Sanatın temsil dili kullanılarak savaşın yıkıcı gücü ve yaşanan acıların dile getirilişi toplumsal hafıza açısından da ayrıca önemlidir. Bu tez Ortadoğuda tanıklık ettikleri savaşın yarattığı yıkım ve tramvayı anlatan sanatçıların eserlerini tartışmaya açmayı, bu eserler üzerine düşünme zemini oluşturmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, artists have expressed the social events they witnessed through art. After the year 2000 this thesis investigates the effects of wars in the Middle East after 2000 on art. In the first part of the thesis: In the Middle East, countries such as Iraq, Syria, Egypt, Yemen and Palestine were mentioned, as well as the“Arab Spring ”that emerged after 2000, which included Libya and Tunisia, which are located on the African continent but in a geographical region close to the Middle East, the resulting mess has been mentioned briefly. Abrief political reading of the region was made to understand the issue. In the second part of the thesis, the works of the artists who live in these countries are examined. The artists in this region have been deeply affected by the collectal fluctuations in stabilities and wars. In order to express the feelings of the middle east people during wars and choes that began with the arabic's spring the artists mostly turned to the streets and reflected their thoughts by drawing on the walls instead of turning to corporate. Many artists have reacted to what happened through protest art in their work. The destructive power of war and the expression of the suffering by using the representative language of art is also important for social memory. This thesis aims to discuss the works of artists who describe the impact of destruction caused by the war they witnessed in the middle East, and to create a study ground for these works.