Erken evre hodgkin lenfomada erken pozitron emisyon tomografisi değerlendirmesinin prognostik önemi
Prognostic importance of early positron emission tomography evaluation in early phase hodgkin lymphoma
  1. Tez No: 632659
  2. Yazar: MEHMET UMUT ÇAPAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAYFUR TOPTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, İç Hastalıkları, Hematology, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, interim PET-CT, erken evre, prognostik skorlama sistemleri, prognoz, lenfoma, PET, NCCN, GHSG, EORTC, Hodgkin lymphoma, interim PET-CT, early stage, prognostic scoring systems, prognosis, lymphoma, PET, NCCN, GHSG, EORTC
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Erken evre Hodgkin lenfomada prognostik skorlama sistemleri kullanılarak hastalığın iyi gidişli ve kötü gidişli olarak 2'ye ayrılması tedaviyi ve prognozu etkilemektedir. İnterim-PET'inde hastalığın seyri ve prognozunu öngördürmedeki kullanımı gittikçe artmaktadır. Biz bu çalışmada, erken evre HL'de PET-CT'nin üstün olduğunu düşünerek, iyi veya kötü gidişi öngördüren klinik skorlama sistemleri ve PET-CT'yi hastalık sonlanımları açısından karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Erken evre 59 hasta NCCN, GHSG ve EORTC skorlama sistemleri kullanılarak tedavi öncesi iyi ve kötü gidişli olarak sınıflandı. Takibinde interim-PET ile Deauville skorları hesaplanarak PET + ve PET – olarak ikiye ayrıldı. 43 PET – ve 15 PET + hastanın sağkalım süreleri Kaplan-Meier yöntemiyle hesaplandı ve log-sıra testi ile karşılaştırıldı. Sağkalım verilerinde öngördürücü sistemlerin performansını değerlendirmek için cross-validation ve bootstrap yöntemi kullanıldı. Farklı evreleme sistemlerinin hastaları prognostik olarak farklı gruplara ayırma gücü, eğri altında kalan alan hesaplamalarına benzer bir değerlendirme olan C-indeks ile hesaplandı. Bulgular: PET, erken evre HL'de iyi ve kötü gidişli hastaları istatistiksel olarak anlamlı derecede başarılı olarak ayırt etmiştir (p: 0,00031). Dört yıllık olaysız sağkalım PET – grupta %100 iken PET + grupta %70,9 saptanmıştır. PET-CT'nin progresyonu ayırt ettiriciliğinin genel olarak AUC değerleri esas alındığında 0,80'nin üstünde olduğunu, bu üstün performansın zaman içinde korunduğunu ve zaman ilerledikçe rakipsiz olduğunu gözlemledik. PET-CT ve prognostik skorlama sistemlerinin C-indeksleri arasındaki farkları da istatiksel açıdan anlamlı saptadık. Sonuç: Biz bu çalışmamızla erken evre HL'de prognozu ve nüksü öngördürmede en önemli prognostik sistemin PET-CT olduğunu gösterdik. Erken evre HL tanılı hastalarda tedavi planlaması yapılırken, skorlama sistemlerinin kullanılmasının eksik veya fazla tedaviye neden olabileceği ve tedavi planlamasında en etkin prognostik öngördürücünün PET-CT olduğu sonucuna ulaştık.
Özet (Çeviri)
Purpose: In early stage Hodgkin lymphoma, using the prognostic scoring systems, separating the disease into 2 as good and bad, affects treatment and prognosis. The use of interim-PET in predicting the course and prognosis of the disease is increasing. In this study, we thought that PET-CT was superior in early stage HL, and we aimed to compare clinical scoring systems and PET-CT in terms of disease outcomes that predict good or bad outcome. Materials and Methods: 59 early stage patients were classified as good and bad course using NCCN, GHSG and EORTC scoring systems before treatment then divided into two as PET + and PET - by calculating Deauville scores with using interim PET. The survival times of 43 PET - and 15 PET + patients were calculated using the Kaplan-Meier method and compared with the log-rank test. Cross-validation and bootstrap method were used to evaluate the performance of predictive systems in survival data. The power of different staging systems to divide patients into different groups prognosticly was calculated using the C-index, which is an assessment similar to the area calculations under the curve. Results: PET differentiated patients with good and bad outcomes statistically significantly in early stage HL (p:0, 00031). 4y-PFS was 100% in the PET - group and 70,9% in the PET + group. We observed that PET-CT's progression discrimination is > 0,80 on the basis of AUC values in general, this superior performance is maintained over time and is unrivaled as time progresses. We found statistically significant differences between the C-indices of PET-CT and prognostic scoring systems. Conclusion: With this study, we showed that PET-CT is the most important prognostic system in predicting prognosis and recurrence in early stage HL. When planning treatment of patients in early stage HL, we concluded that the use of scoring systems may cause incomplete or excessive treatment, and PET-CT is the most effective prognostic predictor in treatment planning.