2011-2018 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji servisinde böbrek biyopsisi yapılan hastaların klinik ve demografik verilerinin retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of the clinical and demographic data of patients whose renal biopsy was performed in the nephrology clinic of department of internal medicine, karadeniz technical university medical faculty between 2011-2018
  1. Tez No: 632665
  2. Yazar: GAMZE EMİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUAMMER CANSIZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek biyopsisi, glomerulonefrit, Renal biopsy, glomerulonephritis
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; böbrek biyopsilerini inceleyerek, demografik özelliklerini belirlemek, renal hastalıkların histopatolojik tanıya dayalı görülme sıklığını saptamak ve klinik ile histopatolojik bulgular arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç Yöntem: KTÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Kliniği'nde retrospektif olarak yapılan çalışmaya,2011-2018 yılları arasında perkütan böbrek biyopsisi yapılan ve klinik bilgilerine ulaşılabilen erişkin 258 hasta alındı. Transplant böbrek biyopsileri çalışma dışı bırakıldı. Hastalara ait bilgiler, biyopsi endikasyonları ve patoloji sonuçları hasta dosyaları ve otomasyon sisteminden incelenerek öğrenildi. Hastaların; cinsiyeti, yaşı, klinik özellikleri, biyopsi endikasyonları, histopatolojik sonuçları ve laboratuar değerleri kaydedildi. Bu kayıtlar kendi içinde ve karşılaştırmalı olarak değerlendirildi. Bulgular: Toplam 258 böbrek biyopsisi incelendi. Ortalama glomerül sayısı ise 16,21±10,30 olarak hesaplandı. Hastaların 100 (% 39)'ü kadın, 158 (% 61)'i erkekti. Erkek / Kadın oranı 1,58:1 idi. Hastalar 18-81 yaş aralığında olup yaş ortalaması 43,96 ±14,86 idi. Böbrek biyopsisi yapılan hastalarda en sık glomerüler hastalıklar tespit edildi. Primer GN oranı, sekonder GN'den daha yüksekti. Primer GN her iki cinsiyet grubunda da en sık histopatoloji sonucuydu. En sık böbrek biyopsi endikasyonu NS idi. Primer GN'ler içerisinde en sık saptanan histopatolojik tanılar MGN, IgAN, FSGS olarak bulundu. En sık sekonder GN nedeni olarak amiloidoz olarak tespit edildi. Diyabetik nefropati ikinci sırada, lupus nefriti üçüncü sıradaydı. Çalısmaya alınan böbrek biyopsilerinin tamamı değerlendirildiginde, komplikasyon oranı düşüktü. Major komplikasyon tespit edilmedi. Sonuç: KTÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD Nefroloji Kliniği'nde 2011-2018 yılları arasında yapılmış olan perkütan böbrek biyopsileri retrospektif olarak incelediğinde çalışmamızda elde ettiğimiz veriler ülkemizde yapılan birçok çalışma gibi literatürde bulunan uzun süreli, çok merkezli ve geniş biyopsi serilerini içeren çalışmalar ile uyumluydu. Çalışmamızda elde ettiğimiz veriler böbrek biyopsi endikasyonlarının gerekliliği, endikasyonlarla patolojik sonuçların uyumu, bölgemizde sık görülen renal patolojilerin dağılımı, hastaların klinik özellikleri açısından ileriye dönük fikir yürütmemize ve hastalara daha doğru yaklaşım geliştirebilmemize yardımcı olacaktır. Ayrıca böbrek biyopsisi ulusal kayıt sisteminin kurulması, ülkemizde hastalıkların sıklığı ve özellikleri hakkında daha doğru bilgilere ulaşmamıza yardımcı olacaktır. Çalışmamızda kendi merkezimizin verileri sunulmuş olsa da bunun geriye dönük ulusal bir veri tabanı oluşturmaya katkısı olabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; examining kidney biopsies, determining their demographic characteristics, determining the frequency of renal diseases based on histopathological diagnosis and evaluating the relationship between clinical and histopathological findings. Material Method: The study, which was performed retrospectively at the KTU Faculty of Medicine Nephrology Clinic, included 258 adult patients who underwent percutaneous kidney biopsy between 2011 and 2018 and whose clinical information was available. Transplant kidney biopsies were excluded from the study. Patient information, biopsy indications and pathology results were examined by examining patient files and automation system. The patients; gender, age, clinical features, biopsy indications, histopathological results and laboratory values were recorded. These records were evaluated internally and comparatively. Results: A total of 258 kidney biopsies were examined. The average number of glomeruli was calculated as 16.21 ± 10.30. 100 (39%) of the patients were female and 158 (61%) were male. The male / female ratio was 1.58:1. The patients were between the ages of 18-81 and the average age was 43.96 ± 14.86. Glomerular diseases were found most frequently in patients undergoing kidney biopsy. Primary GN rate was higher than secondary GN. Primary GN was the most common histopathology result in both sex groups. The most common kidney biopsy indication was NS. The most common histopathological diagnoses among primary GNs were found as MGN, IgAN and FSGS. The most common secondary cause of GN was amyloidosis. Diabetic nephropathy was in second place, lupus nephritis was in third place. When all of the kidney biopsies included in the study were evaluated, the complication rate was low. No major complications were detected. Result: When the percutaneous kidney biopsies performed between 2011-2018 at the KTU Faculty of Medicine Department of Internal Medicine, Department of Nephrology retrospectively, the data we obtained in our study were compatible with studies involving long-term, multicenter and large biopsy series found in the literature, as in many studies conducted in our country. The data we obtained in our study will help us to develop a more forward-looking approach to patients and to develop a more forward-looking approach in terms of necessity of kidney biopsy indications, compatibility of indications and pathological results, distribution of common renal pathologies in our region, clinical features of patients. In addition, establishment of the kidney biopsy national registration system will help us reach more accurate information about the frequency and features of the diseases in our country. Although the data of our center are presented in our study, we believe that this may contribute to creating a retrospective national database.