Uygulamadan teoriye Şili'de kapitalist ekonomiye geçişin tarihi ve ortaya çıkan sonuçlar
From practice to theory the history of the transition to capitalist economy in Chile and the consequences
  1. Tez No: 632695
  2. Yazar: ÇAĞRI DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT GÜLÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Chile, Econopolitics, Neoliberalism, Capitalism, Opposing Systems
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Latin Amerika Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye ve Şili arasında kıyaslama yapmaksızın siyasi ve ekonomik benzerliklerin daha iyi anlaşılmasını teminen Şili'nin bağımsızlığından yakın tarihe kadar geçirdiği siyasi ve ekonomik evreleri inceler ve her bir evrede kilometre taşı olarak nitelendirilen olayları ele alır. Şili, 1818 yılında elde ettiği tam bağımsızlığından günümüze sırasıyla liberal, devletçi, sosyalist ve neoliberal dönemlerden geçmiştir. Bu sebeple tezin girişi takip eden ikinci bölümünde olayların ve olguların daha iyi anlaşılmasını teminen liberalizm ve neo liberalizmin dinsel ve/veya sosyolojik temelleri anlaşılmaya çalışılmış, üçüncü bölümde ise tarihsel gelişimi içerisinde Şili'de yaşanan ekonomik ve sosyal olgular altı alt başlıkta ele alınmıştır. Her dönem içerisinde eğer varsa özellik arz eden hususlara da yer verilmiştir. Dördüncü bölümde ise yine tarihsel gelişim içerisinde her dönemin eleştirisi yapıldıktan sonra Şili'nin son dönemine damga vuran neoliberalizmin yüksek doğrudan yabancı sermaye girişi gibi olumlu ve yüksek gelir dağılımı eşitsizliği gibi olumsuz etkileri sebepleriyle birlikte tartışılmıştır. Bu tezin yazımı sırasında kişisel deneyimler ışığında ulusal ve uluslararası makaleler ile gazete ve kitaplardan istifade edilmiştir. Anahtar Kelimeler, Şili, Ekonopolitik, Neoliberalizm, Kapitalizm, Karşıt Sistemler
Özet (Çeviri)
This master's thesis explores the political and economic stages Chile has gone through since its sovereignty, as well as shedding light on the important milestones of each stage, with the hopes of drawing attention to the similarities between Turkey and Chile without giving way to comparisons. Since its sovereignty in 1818, Chile has gone through stages of liberalism, statism, socialism and neoliberalism. For this reason, the second part of the thesis, which follows the introduction, focuses on the religious and/or sociological groundwork for liberalism and neoliberalism for the sake of further clarification. In the third part, the economic and social occurrences during the historical development of Chile is explored under six sub-sections. Furthermore, any additional events of importance, if any, were discussed in their respective sections. In the fourth part, after analyzing each stage with their respective historical scope, neoliberalism, which had a considerable effect of the late periods of Chile, and its positive effects such as the high foreign direct investment flow and negative events such as high income inequality are discussed. During the writing process of this thesis, personal experiences as well as national and international papers, news articles and books were utilized.