Liminality and border crossing in Monica Ali's 'Brick Lane', Kiran Desai's 'The Inheritance of Loss' and Tsitsi Dangarembga's 'Nervous Conditions'
Monica Ali'nin 'Brick Lane', Kiran Desai'nin 'The Inheritance of Loss' ve Tsitsi Dangarembga'nın 'Nervous Conditions' adlı romanlarinda aradalık ve sınır geçişi
  1. Tez No: 632696
  2. Yazar: HALE YAĞLIDERE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞULE OKUROĞLU ÖZÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Homi Bhabha, Avtar Brah, kimlik, aradalık, sınır geçişi, Homi Bhabha, Avtar Brah, identity, liminality, border crossing
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu tez, diasporal kişilerin kimlik oluşturma sürecini sınır geçişi ve aradalık terimleri yoluyla tartışmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, üçüncü alan ve belirsizlik kavramlarına ilişkin Bhabha'nın aradalık teorisi ile Brah'ın sınır teorisini kullanarak göçmenlerin kimlik oluşumuna ışık tutmayı hedeflemektedir. Uluslar aşırı göçler ve sınır geçişleri durağan ulus uzamlarını ve sabit kimlikleri alt üst etmektedir. Bu bağlamda, yerel ve global arasındaki geçişler, mekândan bağımsızlaştırma ve yeniden yer edinme arasında kalmış benlikler yaratmaktadır. Bu doğrultuda, Monica Ali, Kiran Desai ve Tsitsi Dangarembga'nın seçili romanları, çoklu kültürlerin ve ulusların arada kalmış benlikleri, kendine yer edinme yoluyla analiz edilecektir. Bu tezin asıl amacı göç sonrası arada kalmışlığa bağlı şekillenen istikrarsız kimliğin özünü keşfetmektir.Sınır ve aradalık ile ifade edilen kimlik inşasına dikkat çekmek adına bu çalışma dört ana bölümde ele alınacaktır ve çalışma Brah'nın sınır teorisi ve Bhabha'nın üçüncü alan ve belirsizlik kavramlarıyla açıklanan aradalık teorisi kapsamında seçilen romanlardan referanslar alınarak incelenecektir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to discuss the process of the identity formation of diasporians through the theoretical terms 'border crossing' and 'liminality'. The study is an attempt to cast light on the identity formation of immigrants by making use of Brah's border theory and Bhabha's theory of liminality in relation to the other key terms 'third space' and 'ambivalence'. Transnational migrations and border crossings deconstruct the idea of a fixed nation space and stable identities. In this respect, transitions between the local and the global create liminal identities between deterritorialization and reterritorialization. In this theoretical context, selected works of Monica Ali, Kiran Desai and Tsitsi Dangarembga will be analyzed in relation to the self-positioning which occurs within the liminal spaces of multiple cultures, homes and nations. The main purpose of this study is to explore the unstable nature of the identity resulting from the in-betweenness after migrancy. In order to focus on the construction of identity, expressed in terms of liminality and border, this study will be divided into four main chapters, and will be explored through references from the novels, chosen in the light of Brah's border theory and Bhabha's theory of liminality, which is developed by his other concepts of third space and ambivalence.