Mobil cbs acil durum uygulama geliştirilmesi: Kayseri örneği
Development of gis emergency status mobile application: The case study of Kayseri
- Tez No: 632710
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMİT HALUK ATASEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kayseri, Acil durum, Mobil CBS, ˙Internet, Veri tabanı, Android, Kayseri, Emergency, Mobile GIS, Internet, Database, Android
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Jeodezi ve Coğrafi Bilgiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bilgisayar ve teknoloji dünyası çok hızlı bir ¸sekilde geli¸smektedir. CBS uygulamalarının yapıldı˘gı platformlar çe¸sitlenmi¸s ve mobil cihazlardaki CBS uygulamaları için uygun hale gelmi¸stir. Acil durum çalı¸smalarının temeli, do˘gru bilgilere eri¸sim ve acil durum veri toplanması için bir Mobil CBS uygulaması olu¸sturulmasına dayanmaktadır. Acil durum sa˘glama sürecinde Mobil CBS uygulamasının kullanımı CBS'leri kullanma tekniklerinden biri haline gelmektedir. Acil durum yönetimi temelde dört a¸samadan olu¸smaktadır: Hazırlık, hafifletme, yanıt ve kurtarma. Acil durum yönetiminde kullanılan önemli miktarda bilgi mekânsal özelliklere sahiptir ve haritalarda gösterebilmektedir. Bu çalı¸smanın Kayseri ilindeki acil durum bildirimi ve verileri, CBS ve mobil cihazlar kullanılarak ihbar edilmektedir. Acil durum algılanması, kullanıcının olayların mekânsal ve açıklayıcı bilgilerini sa˘glamasına yardımcı olup ambulans, polis ve itfaiye vb. ilgili kurumları acil durumlara ula¸smaları için en uygun yollara yönlendirmektedir. Mobil CBS acil durum hizmetlerinin geli¸stirilmesi, acil durum veri toplama, kullanıcıların acil durum sitelerine eri¸smesine ve mobil uygulaması veya web tarayıcısı üzerinden di˘ger verileri girmelerine olanak tanımaktadır. Kullanıcılar tarafından kablosuz internet eri¸sim hizmetleri, bilgisayarlar ve akıllı telefonlar kullanılarak, acil durum hizmetlerine bildirim yapılabilmektedir.. Mobil CBS teknikleri kullanılarak meydana gelebilecek olayların tahmin edilmesi için modeller olu¸sturulup bu yerlerdeki veya acil durum müdahalesi sırasındaki eksiklikler hakkında fikir verebilmektedir. CBS kavram ve tekniklerine dayalı interaktif bir Android uygulaması ile sonuçlanarak kullanıcı dostu ve yüksek kullanılabilirlikle tasarlanmı¸stır. Uygulama tez hedef ve amaçlarını ba¸sarıyla gerçekle¸stirmi¸stir.
Özet (Çeviri)
The world of computers and technology is developing very quickly. Platforms of GIS applications have diversified and become suitable for GIS applications on mobile devices. Emergency studies are based on accurate information and the creation of a Mobile GIS application for emergency data collection. The use of Mobile GIS application in the process of providing emergency becomes one of the techniques of using geographic information systems. Emergency management basically involves four stages: Preparation, mitigation, response and rescue. Significant amount of information used in emergency management has spatial properties and can be represented in maps. In this study, emergency notification and data of Kayseri city are informed using Geographic Information System (GIS) and mobile devices. Emergency perception helps the user to provide spatial and explanatory information of the events and directs interested institutions such as ambulances, police and fire departments to the most appropriate ways to reach emergency situations. The development of mobile GIS emergency services, and emergency data collection allows users to access emergency sites and enter other data via their mobile app or web browser. Emergency data includes the events type, image, time, date, and its details. Using wireless internet access services, computers and smartphones users can notify emergency situations. Interactive android application with user-friendly and high availability was designed based on GIS concepts and techniques. The application has successfully accomplished the objectives of the thesis.