Represantation of urban space in cinema: A review of films in İzmir between 1950-2016
Sinemada kentsel mekanların temsili: 1950-2016 yılları arasında İzmir'de çekilen filmlerin incelenmesi
  1. Tez No: 632727
  2. Yazar: HİLAL EYECİOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. IŞIN CAN TRAUNMÜLLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Kentsel Kamusal Alan ve Sinema, Sinema ve Kent, Kentsel Mekânın Sinemada Temsili, Urban Public Space and Cinema, Cinema and the City, Representation of Urban Space in Cinema
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kentsel Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
20. Yüzyılın başlarında şekillenen Türk sineması, toplumun geçirdiği kültürel ve ekonomik dönüşümlerden etkilenmiş, değişen kentlerin görüntülerine şahit olmuştur. Bu tezin amacı ise sinema aracılığı ile İzmir kentini incelemek, filmlerde geçen sahneleri irdeleyerek kentsel mekânların ele alınış biçimleri ve temsiliyetini, insanların gündelik hayatı ve farklı dönemlerde kullanılan kentsel mekânların değişim süreçlerini analiz etmektir.Çalışma üç aşamadan oluşmaktadır. Öncelikle İzmir'de Türk sinemacılar tarafından çekilen filmler listelenmiştir. Ardından belirleyici bir faktör olarak İzmir'in kentsel mekânlarında çekilen filmler göz önüne alınmıştır. Bu çalışma, kent merkezi sınırları içerisinde çekilen filmlere odaklanmaktadır. İkincisi, 1950 ve 2016 arasındaki periyot üç bölüme ayrılmıştır. Bunun nedeni, 1950-2016 yılında çekilen filmlerin konularının, mekânlarının, mekân tipolojisinin ve sosyo-kültürel yaşamlarının benzer olduğu filmlerin bir başlık altında toplanması ve incelenmesidir. Üçüncü olarak, filmlerin ön planında sıkça görülen sembolik kentsel mekânların morfolojik-sosyal, görselzamansal ve işlevsel özelliklerinin değişimlerine göre değerlendirme yapılmıştır. Sonuç olarak bu çalışma, kent ve sinema arasındaki ilişki, yüzden fazla film üzerinden geniş bir yelpazede incelediğinden mevcut literatüre katkıda bulunacaktır. Filmlerde temsil edilen kentsel mekânlar ile İzmir'in tarihteki gelişimi ve değişimi arasındaki ilişki incelenmiştir. Bulgular sonucunda ortaya çıkan kentsel mekânlar içinden en sık rastlanılan kentsel mekanlar seçilerek, Carmona vd.'nın kentsel mekâna ilişkin morfolojik-sosyal, görsel-zamansal ve işlevsel boyut kavramları yardımıyla kentsel mekanlar ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Cinema in Turkey, which dates back to the beginning of the 20th century, has been a platform to reflect the images of the changing cities that have been affected by the cultural and economic transformations in the society. The purpose of this study is to examine the city of İzmir and its urban space characteristics as representations in cinema. Therefore, the scenes in the movies have been analyzed according to the representation of urban spaces in different periods, daily life presented in the scenes, as well as the transformation of urban spaces since 1950s. There are three stages in the study. Firstly, the films which were shot in İzmir by Turkish filmmakers have been listed. Then, as a determining factor, the movies which were shot in the urban spaces of İzmir have been considered. This study focuses on the movies which were shot within the boundary of the city. Secondly, the period between 1950 and 2016 has been divided into three sections. Films have been divided into periods according to the representation styles and subjects of films in between1950-2016. The reason for this is that the films, in which the subject, location representation, space typology, social and cultural life, etc. are similar, have been collected and examined together in a period. Thirdly, the symbolic urban spaces which are frequently at the foreground of the movies have been evaluated according to their transformations of morphological-social, visual-temporal and functional features. Consequently, this study contributes to the existing literature as it examines relation between the city and cinema through a large scale covering over 100 movies. It analyses the relationship between the represented urban spaces, and the development and transformation of the city on the basis of the urban history of İzmir. The results of the analyses have been discussed within the framework developed by Carmona et. al, under morphological-social, visual-temporal and functional dimensions of urban spaces.