Meşcere haritalarının sınıflandırılarak flora çeşitlilikleri ile karşılaştırılması: Trabzon ili örneği
Comparison of flora diversity by grouping the forest stand type maps: A case study in Trabzon province
  1. Tez No: 632736
  2. Yazar: UMUT ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UZAY KARAHALİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çeşitlilik indeksleri, Meşcere, Ormanlık alanlara göre biyoçeşitlilik Trabzon, Biodiversity indexes, Stand-type, Biodiversity in relation to forest areas, Trabzon
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Gerçekleştirilen çalışmada, orman amenajman planı meşcere haritaları ve flora verilerinden yararlanarak; ormanlık durumuna, ana orman fonksiyonlarına, koruma durumuna ve idari sınırlarına göre oluşturulan on dokuz sınıf üzerinden Shannon ve Simpson bitkisel çeşitlilik indeksleri hesaplanmıştır. Araştırma alanı olarak Trabzon ili seçilmiştir. Analizler ArcMap 10.4TM gerçekleştirilerek edilen sonuç tablosu Past programına aktarılmış ve bitkisel çeşitlilik indeskleri hesaplanmıştır. Simpson çeşitlilik indeksine göre en yüksek değer ağaçsız orman alanlarında 0,9991, Shannon indeksine göre ise yine ağaçsız orman alanlarında 7,079 olarak bulunmuştur. Sonuçta, orman alanlarının dışında bitkisel çeşitliliğiğin daha fazla olduğu saptanmış ve orman içi açıklıkların ne denli önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır. Ayrıca, orman alanları kendi içinde değerlendirildğinde ise; karışık ormanların en yüksek, ibreli ormanların ise en düşük bitkisel çeşitliliğe sahip olduğu görülmüştür. Çalışmada, korunan alanlar her ne kadar bitkisel çeşitlilik açısından düşük değer vermiş olsa da, ilan edilmesine gerekçe olan kaynak değeri açısından irdelenmesi önerilmiştir. Çalışmada her iki indeks paralel sonuçlar vermiş, bununla birlikte Shannon indeksinin, sınıflar arası karşılaştırmada öne çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study which was carried out within the borders of the Trabzon province, forest management plan stand maps and flora data for the whole city were used and Shannon and Simpson vegetative diversity indices were calculated for nineteen classes created according to land cover, main forest functions, protected areas and administrative boundaries. During the analysis, ArcMap 10.4TM was used and the result table was transferred to the Past program and vegetative diversity was calculated. In addition to the results, non-wood forest vegetative diversity is higher then forest area. According to the Simpson diversity index, the highest value was calculated as 0,9991 in the bare lands, and according to the Shannon index, the highest value was 7,079 in the same land cover. It is once again revealed how important the bare lands for biodiversity are. When forest areas are evaluated within themselves, mixed forests have the highest vegetative diversity and coniferous forests have the lowest. Although protected areas seem low in terms of vegetative diversity, they should also be evaluated in terms of the source value for their declaration. Both indices gave parallel results with each other. However, Shannon index results make it easier to compare between classes.