Üniversite yapılarının mekansalplanlama açısından ölçütlerinin değerlendirilmesi;sdü İİBF ve Tıp Fakültesi ek binası örneği
Spatial of university buildingsevaluation of the measures in terms of planning;SDU Feas and Faculty of Medicine Additional Building example
  1. Tez No: 632737
  2. Yazar: SAİD ÖZYURT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET RAFET KISTIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: üniversite yapıları, mekan analizi, üniversite-kent, university structures, space analysis, university-city
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mekansal Planlama ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Üniversite Yerleşkelerinin Belirlenmesinde Kent ve Mekânsal Planlama Açısından Ölçütler Said ÖZYURT Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mekânsal Planlama ve Tasarım Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Rafet KISTIR Aralık, 2019 İnsanlar doğduğu ilk andan itibaren çevrelerinden bir şeyler öğrenme ihtiyacı duyarlar. Yürüme, yemek yeme gibi şeylerle başlayan öğrenme ihtiyacı eğitim ve öğretim ile devam etmektedir. İnsanların ilk eğitim öğretim mekânları aile ev ortamı olurken daha sonra karşımıza birçok gruba ayrılan eğitim yapıları karşımıza çıkmaktadır. İlköğretim, lise, üniversite yapıları insanların yetişmesinde ve gelişmesinde önemli rol oynar. Bu kadar önemli bir alana sahip eğitim yapılarının daha verimli olmasında en önemli etkende yapının mimari özelliklerinin konforlu olmasından geçmektedir. Bu çalışmada üniversite yapıları üzerinde durulmuştur. Üniversitede sadece eğitim öğretim olmayıp, kişi burada kendini geliştirmek toplumda iyi bir yerlere gelmek konusunda etkili bir yapıdır. Bunun doğrultusunda bireylerin yetiştirilmesinde bu mekanların her açıdan başarıyı destekleyecek nitelikte olması gerekmektedir. Seçilen 2 farklı mimari plan şemasına sahip fakülte yapısındaki farklı işlevler için kullanıma sahip mekanların sayısal analizler yapılarak mekankonfigürasyonunun bu mekanları nasıl etkilediği incelenerek yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY M. Sc. Thesis SPATIAL OF UNIVERSITY BUILDINGS EVALUATION OF THE MEASURES IN TERMS OF PLANNING; SDU FEAS and FACULTY OF MEDICINE ADDITIONAL BUILDING EXAMPLE Said ÖZYURT Burdur Mehmet Akif Ersoy University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Spatial Planning and Design Supervisor: Prof. Dr. M. Rafet KISTIR December, 2019 People need to learn from their environment from the first moment they are born. The need for learning that begins with walking, eating, and so on continues with education and training. While the first education and training places of the people become the family home environment, then we see the educational structures divided into many groups. Primary, high school and university structures play an important role in the upbringing and development of people. The most important factor in the efficiency of educational buildings with such an important area is that the architectural features of the building are comfortable. In this study, university structures are emphasized. It is not only an education in the university, it is an effective structure for people to come to a good place in society to develop oneself. In line with this, these spaces should be capable of supporting success in every aspect in raising individuals. Numerical analysis of the spaces that are used for different functions in the faculty structure with 2 different architectural plan schemas has been done and interpreted by examining how the space configuration affects these spaces.