İş kazaları sonrası psikososyal hizmet gereksinimlerinin güçlendirme yaklaşımı çerçevesinde incelenmesi
Strenght based assessment of psychosocial service after work place accidents
- Tez No: 632777
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF GÖKÇEARSLAN ÇİFÇİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Devlet, İş Kazası, İşçi, İşveren, Psikososyal Hizmetler, Employee, Employer, Goverment, Psychosocial Service, Workplace Accident
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Her gün yaklaşık 173 iş kazası meydana geldiği Türkiye'de, bu kazalarda en az 5 kişi can vermektedir. Türkiye, 100 bin çalışan başına ölümlü iş kazalarında Avrupa birincisi, dünyada ise üçüncü sırada bulunmaktadır. İş kazaları işçilere, işletmelere ve ülke ekonomilerine büyük boyutlara ulaşan zararları bulunmaktadır. Her şeyden önemlisi ise iş kazalarının en değerli varlık olan insanların ölmesine ya da sakat kalmasına neden olmaktadır. Bununla bağlantılı olarak iş kazalarının sonucunda çalışanı, ailesini ve toplumu ekonomik, sosyal, psikolojik ve fiziksel yönden etkileyen birçok sorun ortaya çıkmaktadır. İş kazaları, ruh sağlığına etkileri bakımından travmatik yaşam olayları arasında sayılmaktadır. İş kazasının travmatik bir olay olduğu düşünüldüğünde bu konu ile ilgili kanunlarda psikososyal desteğin tanımı ve uygulamasına yönelik herhangi bir kanun maddesi bulunmamaktadır. İş kazaları sonrasında çalışan ve ailelerine yönelik psikososyal destek hizmetlerinin neler olabileceği konusunda alan yazında herhangi bir araştırmaya rastlanmamıştır. Alan yazında var olan bu bilgi eksikliğini gidermek amacıyla, bu çalışmada iş kazaları sonucunda çalışanlara ve ailelerine yönelik yapılacak psikososyal destek modelinin nasıl olması gerektiği üzerine odaklanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Every day, about 173 work place accidents occurred in Turkey, it can provide at least 5 people in this accident. Turkey, the European first in fatal occupational accidents per 100 thousand employees, are the third in the world. Work-related accidents to the workers, there are losses that reached a large size businesses and the economy. And most important of all is why people die or remain crippled most valuable asset of accidents. In connection with that employee as a result of accidents at work, family and society in economic, social, it arises a problem that affects the psychological and physical aspects. Work place accidents, in terms of their effects on mental health is regarded as one traumatic life events. Considering that a traumatic event of work place accidents in the laws dealing with this issue, there is no law saying psychosocial support for the definition and implementation. Psychosocial support services for employees and their families after work accidents in the literature about what might be not aware of any investigation. In order to address the lack of information that exists in the literature, this study will be made for the employees and their families as a result of accidents at work has been focused on how it should be the model of psychosocial support.