Hastane çalışanlarının iş sağlığı ve güvenliği problemleri: Hepatit B (HBV) enfeksiyonuna maruziyetleri
Occupational health and safety problems of hospital employees: Exposure to Hepatitis B infection
  1. Tez No: 836865
  2. Yazar: RAHMAH KHUDHAİR AL-GSERAWEE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET SÖYLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Hepatit B (HBV), Enfeksiyon, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hastane, Sağlık Çalışanları, İş kazaları ve meslek hastalıkları, Hepatitis B (HBV), İnfection, Occupational Health and Safety, Hospital, Healthcare Workers, Occupational accidents and occupational diseases
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Sağlık çalışanları, çalışma hayatında fiziksel, ergonomik, kimyasal, biyolojik ve psikososyal sorunlarla da karşılaşmaktadır. Deri teması sonrası ortaya çıkan virüsle (HIV), enjeksiyon (Hepatit B) (iğne) teması sonrası ortaya çıkan virüsler, cerrahi müdahele sırasında temas ile ortaya çıkan enfekte yaralanmalar bulunmaktadır. Bu çalışma, hastane çalışanlarının sorunlarını tespit etmek amacıyla yapılmış bir pilot çalışma niteliğinde Hepatit B (HBV) enfeksiyonuna maruz kalma durumunu araştırmaktadır. Bu amaçla Irak Al-Diwaniyah Valiliğindeki Al-Diwaniya Hastanesinde 1000 gönüllü sağlık çalışanına anket uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar istatistiksel olarak analiz edildiğinde, hastane çalışanlarının Hepatit B (HBV) enfeksiyonuna maruz kalmasıyla ilgili sorunları olduğu sonucuna varılmıştır. Spesifik olarak, Hepatit B (HBV) enfeksiyonun nedenleri steril olmayan aletlerin kullanımı, kontamine akupunktur ve diş aletlerinin kullanımı ve belirli alanlarda hastaneye yatış ile ilişkili olarak görülmüştür. Ayrıca çalışma, acil durum ve yangın ile hastane ergonomisi, iş hijyeni ve çevre sağlığı gibi alt alanlar dahil olmak üzere İSG çalışmaları ve bilgilendirmelerinin artırılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Health workers also encounter physical, ergonomic, chemical, biological and psychosocial problems in their working life. There are viruses that occur after skin contact (HIV), injections (Hepatitis B) (needle), viruses that occur after contact, and infected injuries that occur by contact during surgical intervention. This study investigates the exposure to Hepatitis B (HBV) infection as a pilot study to identify the problems of hospital workers. For this purpose, a questionnaire was applied to 1000 volunteer health workers at the Al-Diwaniya Hospital in Iraq's Al-Diwaniyah Governorate. When the results obtained were analyzed statistically, it was concluded that hospital workers had problems with exposure to Hepatitis B (HBV) infection. Specifically, the causes of hepatitis B infection were associated with the use of non-sterile instruments, the use of contaminated acupuncture and dental instruments, and hospitalization in certain areas. In addition, OHS studies and information should be increased, including sub-areas such as work, emergency and fire, and hospital ergonomics, occupational hygiene and environmental health.