Yerli turistlerin profesyonel turist rehberlerinden beklentilerinin incelenmesi
Investigation of local tourists' expectations from professional tourist guide
- Tez No: 632866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVDA BİRDİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Beklenti, Beklenti Kuramları, Profesyonel Turist Rehberi, Expectation, Expectation Theories, Professional Tourist Guide
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Turizm sektöründe, turist beklentisi en kıymetli unsurlardan biridir. Turist, her ne kadar turu acenteden satın almış olsa da, acenteyi temsil edecek ve turisti turdan beklediği şekilde ayrılmasını sağlayacak kişi, profesyonel turist rehberidir. Donanımlı bir turist rehberi turun başlangıcından bitişine kadar, bağlı olduğu kurumu en iyi şekilde temsil edecek kişidir. Turistin beklentilerini öngörüp; ülkesini, destinasyonu en iyi şekilde tanıtarak, tur boyunca turistin beklentileri doğrultusunda turu gerçekleştiren turist rehberlerine bu çalışmanın verimli olacağı öngörülmektedir. Bu hususta, ''Yerli turistlerin profesyonel turist rehberlerinden beklentilerinin incelenmesi'' isimli yüksek lisans tezi turistlerin beklentilerini belirlemeye yöneliktir. Konuya dair literatürün kısıtlı olması, Türkiye'de yapılan ve yapılacak çalışmaları önemli kılmaktadır. Araştırmaya dair literatür taraması yapılarak, kavramsal çerçeve oluşturulmaya çalışılmıştır. Anket çalışması, kolayda örnekleme yöntemi ile araştırmacı tarafından yüz yüze ve internet üzerinden 10 Ocak - 02 şubat 2020 tarihleri arasında anket formu paylaşılarak Türkiye'nin Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu ve Güney Doğu Anadolu Bölgelerinde rehberli turlara katılan yerli turistlere uygulanmıştır. Toplamda, 416 anket değerlendirmeye alınarak, istatistik paket programına (SPSS) aktarılarak analiz edilmiştir. Verilerin analizinde, ortalama, standart sapma, çapraz tablolama, t-testi, ANOVA ve faktör analizi, teknikleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, araştırmanın esasını oluşturan yerli turistlerin, profesyonel turist rehberlerinden genel beklentilerinin önem derecesine göre sıralamalarında, profesyonel turist rehberlerinden genel beklentilerinin birinci önceliğinin,“destinasyon hakkında yeterli bilgi sahibi”olması olduğu, en çok aranan tur beklentisinin“tur esnasında, Türk kültürü hakkında bilgi almayı umuyorum (4,4399)”olduğu, en çok önem verilen tur değeri algısının,“tur almaya değer bir bölge (4,2933)”olduğu, en çok beklenen profesyonel turist rehberi performans düzeyinin“turu tam zamanında tamamlaması (4,3029)”olduğu ve en çok önem verilen destinasyon algı değerinin ise,“destinasyonun otantik ambiyansının değerli (4,3990)”olduğu belirlenmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulguların, turizm pazarlamacıları, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve profesyonel turist rehberlerinin, turist beklentilerini karşılayabilmeleri için, önceki ve gelecekteki turist beklentileri hakkında bilgi sahibi olmaya çalışmaları ve bu bilgileri etkili stratejiler ve kaliteli hizmetle birleştirerek kullanmaları gerektiğine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourist expectation is one of the most important factors in the tourism industry. Although a tourist may have purchased a tour from a travel agency, the person representing that agency and ensuring that the tourist ends the tour as expected is responsibility of the professional tour guide. A well-prepared tour guide is the person who, from beginning to end, best represents the agency to which he or she is connected. A good tour guide anticipates the expectations of the tourist. A study of the role of tour guides should be helpful in understanding how important a tour guide in organizing the tour and effectively introducing the destinations to the tourists. In this regard, the masters's thesis entitled“Investigation of Local Tourists' Expectations From Professional Tourist Guides”was created. The literature on this subject is limited, so it is important that research on this topic to be carried out. The research began with a survey of the current literature on the subject, and was completed by face to face sampling, and through an internet questionnaire done with local tourists who participated in guided tours between 10 January and 02 February 2020. The tours were conducted in the following regions of Turkey: Marmara, Aegean, Mediterranean Central Anatolia, Black Sea, Eastern and Southwestern Anatolia. In total, 416 questionnaires were evaluated and transferred to the statistical package program (SPSS). In analyzing the data, the following techniques were used: mean, standard deviation, cross tabulation, t-test, ANOVA and factor analysis. According to the findings from local tourists, who were the basis of the research, the most important expectations regarding the tour guide were that the guide had“sufficient knowledge about the destination”and that the guide was“knowledgeable about Turkish culture”as they“hoped to gain more information about it.”The tourists questioned felt that it was very important that the tour was completed on time, and that that destination's ambiance was perceived as being authentic. The findings obtained from the research should be useful in acquiring information regarding tourist expectations. In this way, more effective strategies and higher quality service can be developed to meet or exceed the expectations of the tourist, tour marketers, tour operators, travel agencies and professional tour guides.